Мая Манолова: Бюджетът на Асен Василев е десни цели с десни мерки

„Вече с новия бюджет на Асен Василев виждаме как десните мерки гонят десни цели. И дясната цел, зад която застава управляващото мнозинство Петков-Борисов е 3% дефицит.“

Това заяви Мая Манолова от лявото обединение ЛЕВИЦАТА! на пресконференция на формацията. Според нея гоненето на тази цел сега няма да ни вкара в еврозоната и по думите ѝ е добре, че няма да я постигне. Но в гоненето на шоково намаляване на дефицита се режат най-вече социални разходи. Този бюджет удря работещите хора и уязвимите и продължава да дава привилегии на големите частни корпорации. Манолова посочи и примери:

Минималната заплата няма да се променя. Работещите бедни ще продължават да мизерстват.

Необлагаем минимум върху най-ниските доходи няма да има.

Увеличението на доходите за малка част от работещите в публичния сектор е само с 10% и не може да покрие инфлацията нито за тази, нито за миналата година.

Парното ще се увеличи с 11%, защото се връща 20% ДДС върху него, а енергийно бедните няма да получат никаква подкрепа, защото тяхното дефиниране и определянето на мерки за подкрепа са последна грижа на това дясно-либерално управление.

Същевременно няма да има данък свръхпечалба дори за картелираните сектори. Банките реализираха 60% ръст на печалбата за миналата година и до момента за тази вече гонят такъв процент.

Ще бъде иззет целият дивидент само че само на държавните предприятия.

И инвестициите, включително за инфраструктура или тези за общините ще бъдат максимално орязани.

„С други думи животът на хората няма да се подобри за преследването на имагинерната цел от 3% дефицит.“ обобщи Мая Манолова.

 

Бившият претендент за кметския стол в София коментира и издигането на Васил Терзиев за кандидат за кмет от страна на ППДБ. Според нея на фона на лъскаво и скъпо събитие са посочили хубави и лъскави обещания, но нито дума за Фандъкова, Борисов и ГЕРБ. По думите ѝ това означава, че тази скрита „некоалиция“ освен на национално ниво ще се мултиплицира и на настоящите местни избори.

„Сглобката на национално ниво ще се пренесе и на настоящата предизборна кампания. Така че да се стягаме от ЛЕВИЦАТА!, защото това, което ни чака е мултиплициране на порочния национален модел и в българските общини.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене