До 4 години областите в България поне с 8 по-малко

Броят на областите в страната ще бъде променен заради средноевропейските показатели и регламент за броя на населението, вида на предоставяните услуги и др. Възможно е областите от 28 да се намалят на 20 или дори на 16. Преразглеждането на административното деление на страната ще се наложи за следващия програмен период, започващ от 2020 г., за да може страната ни да отговори на изискванията – „Европа на регионите“, Брекзит и новия подход към еврофондовете.
След 4 години България вече ще има един нов регион от гледна точка на европейските критерии за финансиране – София. Според плановете на правителството и съществуващите в момента 6 района за планиране на инвестициите също ще бъдат преразгледани. Не било изключено броят на областите да се запази, но да се назначат губернатори, които да отговарят за региони, в които да се включат по две-три области.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че Оперативна програма „Региони в растеж“ е стъпка към децентрализация и предоставяне на повече правомощия на общините. За първи път ще се даде правото и отговорността на общините да бъдат междинни звена и да определят проектите, които ще бъдат финансирани.
Управляващият орган одобрява инвестиционната програма на съответната община, а тя планира конкретната инвестиция, избира проектите, прави избор на екип, който да изпълнява функцията на междинно звено, да оценява проектите и да отговаря за осъществяването им.
Първата подобна стъпка в страната щяла да бъде направена в 39-те най-големи града. Сред тях, макар и на опашката, е и Самоков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене