Общинският съвет на Сандански откри процедура по избор на съдебни заседатели

На основание: чл. 21, ал.2 от ЗМСМА, чл.68, ал.1 и ал.5 от Закона за съдебната власт и във връзка с Решение № 167 от 31.05.2023 г., Общински съвет – Сандански:
1.Открива процедура по избор на съдебни заседатели с мандат 2024 г. – 2028 г. за Районен съд – Сандански – 25 кандидати и утвърждава съгласно изискванията на Закона за съдебната власт следните условия, ред и правила за нейното провеждане:
1.1. Кандидатите за съдебни заседатели могат да бъдат дееспособни български граждани, които отговарят на следните условия:
1.1.1. да са на възраст от 21 до 68 години;
1.1.2. да имат настоящ адрес в община Сандански, която попада в рамките на съдебния район на Районен съд – Сандански;
1.1.3. да имат завършено най – малко средно образование;
1.1.4. да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията (на осн. чл. 68, ал. 4 обстоятелството се установява служебно);
1.1.5. да не страдат от психически заболяване;
1.1.6. да не са съдебни заседатели в друг съд;
1.1.7. да не са общински съветници от съдебния район на Районен съд – Сандански;
1.1.8. да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
1.1.9. да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район на Районен съд – Сандански;
1.1.10. да не са избирани за съдебни заседатели повече от два последователни мандата към същия съд.
2. Определя необходимите документи, които Кандидатите за съдебни заседатели следва да подадат в деловодството на Общински съвет – Сандански, както следва:
2.1 заявление по образец /Приложение №1 към чл. 7а, ал. 1 към Наредба № 7 от 28.09.2017 г. за съдебните заседатели/
2.2. подробна автобиография, подписана от кандидата;
2.3 нотариално заверено копие от диплома за завършено образование /Ако кандидатът за съдебен заседател е завършил средното си образование след 1 януари 2007 г., съответно висше образование след 1 януари 2012 г. информацията за завършено образование се установява служебно, без да е необходимо заявителят да представя съответните документи./
2.4 медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
2.5 данни за контакт на две лица, към които общинският съвет да се обръща за препоръки;
2.6 мотивационно писмо;
2.7 писмено съгласие (по образец) ;
2.8 декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал.3 от ЗСВ (по образец);
2.9 документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973г.
3. Определя срок за подаване на необходимите документи за участие в процедурата по избор на съдебни заседателидо 30 дни от публикуване на обявата в един местен ежедневник и на сайта на община Сандански.
4. Създава Временна комисия, която да извърши проверка на документите за участие и изготви доклад до Общинския съвет.
5. Общински съвет – Сандански възлага на Временната комисия да извърши проверка на документите за участие и изготви доклад с предложени 25 кандидати за съдебни заседатели при Районен съд – Сандански за мандат 2024г.-2028г. до Общинския съвет.
Образци на документите /заявление, писмено съгласие и декларация по чл. 67, ал. 3 от ЗСВ/ са на разположение на кандидатите в Общински съвет – Сандански (стая № 106, ет. 1 в сградата на Община Сандански), както и на сайта на Община Сандански в раздел Общински съвет, Обявления на Общински съвет.
Документите се подават в сградата на Община Сандански, ет. 1, стая № 106, деловодството на Общински съвет – Сандански.
Списъкът на допуснатите до участие кандидати, заедно с техните автобиографии, мотивационни писма и препоръки, и документи по чл. 68, ал. 3, т. 9 от ЗСВ се публикуват на интернет страницата на Общинския съвет най-малко 14 дни преди датата на изслушването по чл. 68а от ЗСВ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене