Предадоха на съд мъж от Благоевградско за опит за грабеж и побой, довел до фатален край

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу 18-годишния О.О., привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК., съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Обвиняемият О.О. е безработен, криминално проявен и поведението му е разглеждано на заседания на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Струмяни.

Той ползвал услугите на 82-годишния И.Ч., който работел като фризьор и бръснар в с. Микрево. Знаел за проблемите на възрастния мъж със слуха и зрението. Проучил навиците и ежедневието му. Забелязал и къде той прибирал спечелените пари.

Около 22,30 ч. на 29.07.2022 г. О.О. заедно с 13-годишния О.И. прескочили оградата на имота на И.Ч. с цел противозаконно отнемане на чужди парични средства. Те приближили спящия на походното легло в двора мъж. Нанесли му множество удари в областта на главата с етернитова тръба и телескопичен предмет.

Непосредствено след това започнали да търсят парите на И.Ч. на различни места, но не ги намерили. Притеснени от кучешкия лай и обзети от паника да не бъдат разкрити, двамата напуснали местопрестъплението.

На следващия ден синът на пострадалия го открил мъртъв.

За случая е била уведомена Окръжна прокуратура – Благоевград и образувано досъдебно производство.

В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествието, намерени фиксирани и иззети дактилоскопни следи, прегледани записи от камерите за видеонаблюдение.

Извършителят на престъплението е бил установен и задържан. Деянието е извършено при условията на посредствено извършителство чрез наказателно неотговорното лице – малолетният О.И.

От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че смъртта на И.Ч. се дължи на тежка черепно-мозъчна травма.

Понастоящем О.О. е ес мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои делото да продължи в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене