Благоевград иска референдум по казуса „Бачиново“

Подписка за свикването на референдум по казуса, свързан с взимането на общински дълг за парк „Бачиново“, инициират жителите на Благоевград. Това съобщиха местни общински съветници. Част от тях вече са получили декларираното намерение на гражданските сдружения, заяви заместник-председателят на общинския съвет Кирил Ваклинов.

Спорното решение, което взе на извънредно заседание ОбС – Благоевград, за теглене на кредит от над 17 млн.лв. за реновиране на крайградската паркова зона, бе върнато от областния управител Николай Шушков.

В мотивите на юридическия отдел на областната администрация се посочва, че е нарушен Правилникът за работа на местния парламент.

Въпреки това обаче, в момента се събират подписи от жителите на Благоевград за свикването на референдум по казуса „Бачиново“. Според заместник-председателя на местния парламент, Кирил Ваклинов, инициативата цели да се предотврати повторно внасяне на предложението за разглеждане на сесия.

Подобно е мнението и на общинския съветник Калоян Ханджийски. Той подчерта, че се надява на разума на своите колеги, решението да не влиза отново в дневния ред на местния парламент. Това би довело до провеждането на референдум, каквото е желанието на благоевградчани. А подобна инициатива би натоварила сериозно местния бюджет, подчерта Ханджийски.

Припомняме, че приетото на 16-ти септември решение на ОбС – Благоевград за теглене на многомилионния дъл, предизвика сериозно напрежение сред местната общественост и граждански сдружения.

В края на миналата седмица пък, на 23-ти септември, областният управител на Благоевград, Николай Шушков, върна решението.

За Радио Благоевград той подчерта, че неговите юристи са били максимално прецизни в изготвянето на заповедта. А в нея пише: „В случая Общинският съвет е заобиколил закона, като е внесъл за разглеждане едно вече отхвърлено предложение на кмета на общината за поемане на дълг, внасяйки го за ново разглеждане, но вече от името на група съветници. С отхвърляне на предложението на кмета за поемане на дълг, процедурата по реда на чл. 13 и следващите от Закона за общинския дълг, е приключила“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене