СЛЕД ПРОВЕРКА НА ИА „МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР”: МБАЛ – Благоевград с акт и глоба заради счупеното краче на бебето от Симитли

Комисията приема, че инцидентът е станал по време на престоя му в болницата и че лечебното заведение е нарушило Закона за здравето

Голяма е вероятността крачето на бебето Боби от Симитли да е счупено при лечението му в неонатологичното отделение на МБАЛ – Благоевград. Това се твърди в констативния протокол от проверката на ИА „Медицински надзор”, който бе предоставен на репортер на в. „Струма“ след запитване по Закона за достъп до обществена информация.

В заявлението, което изпратихме преди 14 дни, зададохме следните въпроси: „Какви са резултатите от извършена проверка на ИАМН в МБАЛ – Благоевград по случая с бебето Боби, за което се установи, че е със счупен крак, докато е на лечение в отделението по неонатология през април 2023 г.? Има ли констатирани нарушения? В случай че има такива, наложени ли са наказания, какви и на кого?  Има ли предписания от страна на ИАМН към болницата с цел подобряване на организацията на работа?”.

С решение на главния секретар на ИАМН Сабина Вълчинова-Карапетрова заявлението е разгледано и вчера получихме отговорите на електронната поща на вестник „Струма”. В констативния протокол от 27 април са описани установените факти и обстоятелствата при проверката, която е започнала на 11 април след докладна записка от 7 април на изпълнителния директор на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Проверяващата комисия е изискала медицинската документация от лечението на бебето, писмените обяснения от медицинския персонал в отделението по неонатология, които са дадени при назначената от д-р Митев вътрешна проверка, както и негово становище по случая. Информация е потърсена и от директора на УМБАЛСМ „Пирогов“, след като там бе поставена гипсова шина на счупеното краче на бебето, което е транспортирано с линейка на МБАЛ – Благоевград на 5 април.

Наред с това комисията е провела на място разговори с лекарите, медицинските сестри и акушерките, които са били дежурни в дните от 1 до 5 април. На база на събраните данни проверяващите проследяват хронологично какво се е случило с бебето.

На 1 април Боби, който е на 26 дни, е прегледан в дежурния кабинет към МДЦ „Рубидент-Медика“, където му е поставена диагноза ангина и е насочен към спешно-приемно отделение. В листа за преглед, който е направен, е записано, че по данни на майката детето е с пожълтяване на кожата, не се храни, отпуснато е и неспокойно. Бебето е предложено за хоспитализация и след консултация с неонатолог по телефона на 1 април следобед е прието в отделението по неонатология, където му е поставен №200. Прегледано е от дежурен лекар, който назначил терапия с кислород, глюкозни и солеви разтвори, уназин, амикацин, капки за нос, направени са лабораторни изследвания. При трите прегледа, както и при хоспитализацията, включваща преобличане и тоалет от дежурната сестра, не е констатиран оток или болезненост на дясното бедро. На 1, 2 и 3 април съгласно медицинската документация, дневните и нощни рапорти и становищата на лекуващия екип детето е било спокойно, без температура, хранило се е, не е описан оток на дясно бедро. Бебето изплакало силно при повдигане на крачетата от акушерката, която била нощна смяна, при извършване на тоалет в 3:00 ч. на 4 април, след което през целия ден било неспокойно. Вечерта между 21-22 ч. дежурната медсестра установява, че детето е с температура и оток на дясното бедро, и докладва на дежурния лекар. На 5 април сутринта е извършена рентгенография на крачето и е установена дислоцирана фрактура, по повод на което лекуващият лекар и началник на отделението организира превеждането на детето в „Пирогов“.

При извършения преглед в спешния кабинет на детската ортопедия и травматология е установена деформация на бедрото, оток, а от образните изследвания – фрактура без наличие на калус, което изключва възможността от родова травма. Според лекарите от „Пирогов“ не е възможно да се определи с точност давността на травмата предвид относително бедната клиника при фрактурите на новородени, което понякога създава затруднения в началното им диагностициране. Според тях поради наличието на напрегнат оток на нивото на фрактурата с голяма достоверност може да се твърди, че увредата е настъпила преди повече от 24 ч. от прегледа на детето в спешния кабинет на „Пирогов“. Същевременно липсата на рентгенологично видим калус, който при тази увреда и възрастова група може да се визуализира обикновено между 14-21-ия ден, изключва възможността от родова травма. Лекарите от „Пирогов“ препоръчват да се извършат допълнителни генетични и/или ендокринологични изследвания.

На базата на всички събрани данни проверяващата комисия от ИА „Медицински надзор“ излиза със следното заключение: „Липсата на данни за оказван системен тормоз и предвид информацията на дежурната акушерка от нощната смяна на 3 срещу 4 април за необичайната реакция на детето при тоалета в 3:00 ч., данните за неспокойствие и плачливост през деня на 4 април, липсата на оток в дясното бедро преди 21:00 ч. и наличието на такива след това, и обстоятелството, че обикновено оток се появява между 12 и 24 ч. след фрактурата, се приема, че с голяма вероятност тя се е случила на 3 април”.

Макар да се посочва, че не може да се определи с точност времето и механизмът на фрактурата, комисията приема за установено, че се е случила по време на хоспитализацията в МБАЛ – Благоевград. По този начин лечебното заведение е нарушило чл. 86, ал. 1, т. 10 от Закона за здравето, според който всеки пациент има право на сигурност и безопасност на диагностичните и лечебни процедури, провеждани по време на лечението му. Нарушението е установено в последния ден на проверката – 18 април.

На 21 юни гл. инспектор при дирекция „Контрол на медицинските дейности и права на пациентите” (КМДПП) в ИА „Медицински надзор“ е издал акт за административно нарушение на „МБАЛ – Благоевград” АД, представлявано от д-р Огнян Митев, по който в 7-дневен срок от подписването му може да се направят възражения. В 14-дневен срок от болницата имат право да отправят предложение до наказващия орган за сключване на споразумение. В такъв случай се налага глоба в размер на 70% от определения размер, става ясно от копието на акта за административно нарушение, издаден от КПДПП при ИАМН.Като за първи път, глобата е минимална.

За коментар вчера потърсихме директора на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев, когото попитахме дали след констатациите от проверката на ИА „Медицински дейности“ ще наложи дисциплинарни наказания.

„Аз направих вътрешна проверка. Кого да наказвам? Себе си?”, беше буквалният му отговор. Той добави, че няма намерение да обжалва акта за административно нарушение, тъй като за първи случай глобата е минимална.

Вчера разговаряхме с майката на Боби – 16-годишната Вяра, и бабата Маруся Георгиева. „Нищо не ни казват, продължава да се крие. Както преди 2 месеца, когато откараха Боби в „Пирогов“ без знанието на майката. Тогава казаха, че имало камери в отделението, но не работили. Искаме виновниците да бъдат наказани. Защото пострада моето внуче, утре може да пострада някое друго”, заяви бабата Маруся, която първа потърси медиите, за да алармира за случая със счупеното краче на бебето.

На 10 април роднини и близки протестираха пред родилното отделение на МБАЛ – Благоевград. Над 20 роми от Симитли и Петрич издигнаха плакати с надписи „Оставка”, „Виновните да бъдат наказани“, „Искаме справедливост за малкия Боби“ и снимки на бебето. Сред протестиращите бяха родителите Вяра и Траян на едномесечното бебе, които настояваха за среща с болничното ръководство.

„Да кажат истината, а не нас да обвиняват, че сме му счупили крачето. Боби беше прегледан първо от личния лекар д-р Илиев, преди да постъпи в отделението с жълтеница. Може ли едно бебе да изкара 5 дни със счупено краче? Защо криеха от нас и нищо не ни казваха?”, питаха тогава 16-годишната майка и 18-годишният баща Траян от Симитли. Болничният шеф д-р Огнян Митев разговаря с протестиращите и им обеща, че ако има виновни, ще бъдат наказани – не само административно, но и от други органи.

По случая започна разследване по чл. 134 от НК за причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на задълженията под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград.

Проверка на „Струма“ вчера показа, че никой не е привлечен като обвиняем. Разпитани са множество свидетели, служители на неонатологичното отделение, близки на пострадалото бебе и е назначена видеотехническа експертиза на камерите, която още не е готова.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене