Без категория

Заседание на Областна комисия по безопасност

DSC02096 (3)Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“, Съюза на българските автомобилисти и Български червен кръст, Благоевград са новите членове на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата за Област Благоевград. Те бяха утвърдени на днешното заседание на комисията, което се посвещава на 16 ноември- световен ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия.

Всяка седмица у нас, при катастрофи, загиват над 12 души и повече от  150 са с тежки наранявания, много от ранените  остават с трайни увреждания. Голяма част от тези инциденти и нещастия за близките на загиналите и пострадалите са предсказуеми и предотвратими, затова е необходимо всички ние съвместно да постигнем една по-висока култура за безопасно участие в движението и формиране на обществена непримиримост спрямо ежедневните нарушения. Като комисия ние трябва да работим съвместно за запазване живота и здравето на хората, каза директорът на ОД на МВР Благоевград Васил Митов.

Обобщен доклад за пътнотранспортните произшествия и рискови участъци от пътната мрежа на територията на Област Благоевград представи началник сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР Димо Чобанов. Според него през 2014 г. има значителен спад на тежките пътно-транспортни произшествия, броя на убитите и ранени спрямо миналата година. В цифри тежките произшествия през 2013 г. са били 353, спрямо 246 за 2014 г. Най-много ПТП-я са станали в Благоевград, Сандански и Петрич. Най-честите причини за катастрофи са несъобразена скорост, неправилни маневри, изпреварвания, употреба на алкохол и неправоспособни лица. Най-невралгичен е районът в Кресненското дефиле, уточни Димо Чобанов. Рисков е и пътя до Гоце Делчев, заради липсата на маркировка.

С оглед многобройните жалби от страна на живеещите в петричките села Чучулигово, Кулата и Марино поле, за натоварен трафик, участниците в срещата инициираха запитване до Агенция пътна инфраструктура за разрешаване за поставяне на изкуствени неравности в тези села. Както е известно през тях сега е отбит главния път за Кулата, заради строителството на ЛОТ 3 от Автомагистрала „Струма“.

Въпросът е да спасим човешки живот, пътя сега минава през центровете на тези села, има много обществени сгради, детски градини и училища и ограничението на скоростта не е достатъчно, аргументира искането директорът на ОД на МВР В. Митов.

Александър Илков, представител на Регионален инспекторат по образование, увери присъстващите, че във всяко училище и детско заведение на територията на област Благоевград са заложени  в учебните програми часове по безопасност на движението. Освен тях, с решение на комисията, по общини през 2015 г., ще бъдат организирани масови мероприятия за обучение на подрастващите по безопасност на движението.

На заседанието на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата за Област Благоевград присъстваха още представители от Регионална здравна инспекция, Спешен център, Окръжна прокуратура и съд, Областно пътно управление и други.

DSC02102 (2)

DSC02098 (2)

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене