В петък в Кюстендил започва международния конкурс „Пауталия“

На 30 юни (петък), в Кюстендил започва седемнайстото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия“, чиито организатори са Община Кюстендил, читалище „Братство 1869“ и читалище „Пробуда 1961“, съобщиха организаторите.

Музикалният форум ще се състои на две сцени – в читалище „Пробуда 1961“ и на сцена „Олга Борисова“– на централния площад „Велбъжд“ в Кюстендил. Участниците в различните категории – народни танци, народно пеене и инструменталисти, ще бъдат оценявани от компетентно и професионално жури, допълниха организаторите.

Програмата традиционно ще започне с дефиле на участниците в центъра на града в петък, от 17:00 часа.

След конкурса ще бъдат връчени и стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерство на културата, уточниха още организаторите.

През годините конкурсът се утвърди като сцена, която дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи, каза за БТА председателят на читалище „Братство“ Иван Андонов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене