ВИДЕО: ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев – дом на млади хора с изявени таланти

Без име

94 години от създаването си чества днес едно от най-престижните в Пиринско средношколско учебно заведение – Природо математическата гимназия „Яне Сандански“ в гр. Гоце Делчев.

Всяка година през месец май гоцеделчевската ПМГ чества своя патронен празник. Тя е наследник на Серската мъжка гимназия. Беломорските българи по време на бежанството оставили къщи и ниви, но не забравили да пренесат в Неврокоп цялото модерно за времето си училищно оборудване и го вложили във второто си родно място – гр. Неврокоп. Възродено на новото си място, училището отваря за първи път врати, за да посрещне първите си ученици. За първи директор, след гласуване от училищното настоятелство, е избран Илия Батаклиев. От тогава насам гимназията е дом на млади хора с изявени таланти в областта на литературата, математиката, природните и хуманитарни науки, чуждите езици.

Днес в напълно обновената по европейски проект сграда на гимназията се учат 697 деца. С помощта на своите висококвалифицирани преподаватели, те печелят призови места в областни, национални и международни състезания и конкурси.

За всички свои успехи и постижения разказват ученици и преподаватели на стр. 6 и 7.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене