Откриха мистериозна планета, по-гореща от Слънцето

Масата на кафявото джудже е 88 пъти по-голяма от тази на Юпитер – това го прави едно от най-масивните известни кафяви джуджет

Израелски астрономи откриха космически обект, подобен на планета, който е по-горещ от Слънцето, и е разположен на 1400 светлинни години от Земята, съобщава в. „Дейли мейл“.

Малко известна странност във Вселената са „кафявите джуджета“ – астрономически обекти, които не са съвсем звезди или планети. Кафявите джуджета се наричат „провалени звезди“, тъй като са по-масивни от планетите, но за разлика от звездите нямат достатъчно маса, за да поддържат ядрен синтез в ядрата си.

Сега изследователите откриха най-горещото известно досега в астрономията кафяво джудже. Температурата на обекта, наречен WD0032-317B, достига впечатляващите 7 727°C, тъй като той обикаля твърде близо до звездата си. За сравнение, температурата на повърхността на нашето Слънце е приблизително 5 498°C.
Масата на кафявото джудже е 88 пъти по-голяма от тази на Юпитер – това го прави едно от най-масивните известни кафяви джуджета, освен че е и най-горещото. То обикаля около звезда с подобно име WD0032-317, която е бяло джудже – горещи, плътни остатъци от звезда, която е изразходвала цялото си гориво.

Новото изследване, ръководено от Нама Халакун от научния институт „Вайцман“ в Израел, вече е достъпно на сървъра за предпечатни научни публикации „арКСив“ („arXiv“).

„Докладваме за наблюдения, разкриващи изключително облъчен спътник с ниска маса на горещото бяло джудже WD 0032-317“, пише в научното съобщение. С маса от около 75 до 88 пъти тази на Юпитер, обектът, близък до границата на горене на водород, е потенциално едно от най-масивните известни кафяви джуджета“.

Астрономите често се затрудняват да открият мистериозните кафяви джуджета, които НАСА описва като връзката между малките звезди и гигантските планети.

Кафявите джуджета се формират подобно на звездите – чрез свиване на газ, който се сгъстява в плътно ядро под въздействието на собствената си гравитация.

Това е различно от планетите, които се образуват от натрупването на остатъци от тези звездни раждания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене