Допълнителен багаж в автобуса: Кога и на кого се плаща

При инцидент компанията дължи обезщетение

В трескава подготовка за летните почивки събираме голямо количество багаж, особено, ако пътуваме с автобус.  Зачестяват случаите на изненадани пътници, които трябва да платят за допълнителен багаж.
„Всяка компания трябва да публикува информацията за багажа в общите условия. Повечето предлагат безплатен куфар до 30 кг, размерите са различни, ръчен багаж в купето, който е безплатен, а обикновено допълнителният багаж е между 3 и 5 лв.“, заяви създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в студиото на „България сутрин“.

Тя съобщи за случаи, в които например плажен чадър е прикрепят отстрани на куфара и пасва като размер. Тогава пътникът не плаща допълнителна такса за втори багаж за сянката, която си носи. Руменова предупреди плащането на допълнителен багаж да става на касата при купуването на билета за пътуване.

„Багажното се отваря непосредствено преди пътуването. Плащането, ако става на касата, може да ни изнерви нас и останалите пътници и шофьора, което не е добре. Една дама носеше втори багаж, разбра, че трябва плати за него преди тръгването и се създаде напрежение“, даде пример гостът.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че ако в общите условия ли някъде другаде в официален източник не е посочено, че вторият багаж се плаща, не сме длъжни да даваме пари за него. Руменова предупреди, че се случва шофьори да предлагат да сложат багажа като вземат таксата на ръка при товаренето. В тази ситуация, ако след това се случи нещо с този багаж, пътникът не може да си търси правата.

„При инцидент компанията дължи обезщетение за всяка единица багаж – 1200 евро, когато пътуването е над 240 км“, допълни Руменова.

Компаниите също така могат да забранят превозването на домашни любимци с техните автобуси. Затова е важно да се проверят условията и дали е нужно купуването на билет. Гостът предупреди да се внимава особено много с офертите last minute. Препоръча условията да бъдат добре проверени, за да няма изненада не само в реалната цена, но и в това какво се получава срещу нея.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене