Църквата в село Илинденци!

Стотици миряни ще посрещне на храмовия си празник на 17 юли църквата „Света Великомъченица Марина” в село Илинденци. Старото име на селото – Белица, дадено му поради извисяващите се над него красиви бели варовикови скали, е сменено на днешното Илинденци през 1951 година.

Храмът е много интересна културно-историческа забележителност и привлича туристи с повратната си и интересна история. Светата обител е съградена още по римско време. При падането на страната ни под турско робство е превърната в джамия. Известно време през 19-ти век е дори турски хамам /баня/. Църквата е трикорабна псевдобазилика с притвор, външна галерия и камбанария.

През 1912 година турското население се изселва и на негово място са заселени бежанци от Егейска Македония, които образуват отделни махали в селото: Заровска от село Зарово, Крушевска от село Крушево, Кърчовска от село Кърчово.

Тогава е блъснато минарето и храмът отново става православен. Любопитното е, че името на храма е подсказано от самата църква. При махането на мазилката на северната стена е открит ликът на света Марина.

Освещаването на църквата е направено чак през февруари 1960 година от покойния владика Пимен. Преди години е ремонтиран молитвеният дом, както и дворът. Художник работи тук цели 6 години – от 1981 до 1987 година, за да изографиса целия храм.

„Има няколко съсипани стенописа от течовете на покрива. Сега търся финансиране, за да можем да ги възстановим в автентичния им вид”, споделя отец Георги Сарадинов, който служи в храма от 1973 година – точно 50 години. Той и местните хора вече се стягат за храмовия празник. Тогава в Илинденци идват стотици миряни не само от община Струмяни, но и от съседните общини Сандански, Кресна и Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене