Нов храм ще бъде осветен в кюстендилското с. Жабокрът

Новоизграденият храм-параклис в с. Жабокрът, община Кюстендил, ще бъде осветен в селото утре – 24 юни, което съвпада с Рождението на св. Йоан Кръстител (Еньовден) и с Празника на черешата, който се отбелязва в Кюстендил. Това съобщиха от Архиерейското наместничество.

Храмът носи името „Св. вмчк. Димитър Солунски“.

В селото нямаше параклис, а борбата за изграждането му е от години, разказа кметът на селото Ясен Стипцарски. Той посочи, че за изграждането на храм-параклиса са били събрани около 100 хиляди лева и припомни, че общината също помогна за издигането му. Новият храм е площ от 25 кв. метра.

Благодарни сме много на местен жител, който в момента е строителен предприемач в София. Той помогна изключително много за изграждането на храма. Благодарни сме и на всички, които се включиха в акцията за набиране на средства. Храмът ще има има нужда от допълнителни дейности, за да бъде напълно завършен, каза още кметът на селото.

След архиерейска света литургия утре в централния храм „Успение Богородично“ в Кюстендил и посрещане на Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на българския партиарх Неофит, който е и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и на Белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на българския патриарх, на централния площад „Велбъжд“ в Кюстендил ще бъде произнесено празнично слово по повод Празника на кюстендилската череша. След това ще бъде осветен и новият храм-параклис „Св. вмчк. Димитър Солунски“ – с. Жабокрът.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене