Обявиха победителите в конкурса за създаване на есе върху книгата „Извън хватката на Хитлер“

Конкурсът за създаване на есе върху книгата на проф. Михаел Барзуар „Извън хватката на Хитлер“ е вече с около десет годишна история и тази година той е посветен на осемдесет годишнината от спасяването на българските евреи. Организатор на конкурсът е Яков Джераси, който е второ поколение от спасените български евреи, председател е на международната фондация „България“ и е голям приятел на учениците от ПМГ „Яне Сандански“ в гр. Гоце Делчев.

Освен Яков Джераси, гости на церемонията по обявяване победителите на конкурса бяха и българският депутат в европейския парламент Асим Адемов и кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов. За победители в тазгодишното издание на конкурса журито определи съответно: Йоана Папазова, Снежана Костадинова и Марина Маринова. Учениците от гоцеделчевската гимназия имат специално отношение към темата за Холокоста и за това с голям интерес се включват в ежегодния конкурс. Основната тема на есето тази година бе „Спасяването на българските евреи, какъв е урокът за бъдещите поколения.

Организаторът на конкурса, Яков Джераси изрази задоволството си от участниците в конкурса в предходните години които вече успешно са се реализирали в живота и са част от най-доброто ядро в българското общество. Той даде и оценка „отличен“ на класираната на трето място Марина Маринова за езика иврит на който тя изпя популярна песен на израелската певица Ищар. Класираната на първо място Йоана Папазова прочете вълнуващото си есе „Дядо, разкажи ми история, прероди се!“.

Директорката на гимназията, Елка Божикова изказа удовлетворението и гордостта си от учениците че имат задълбочени познания от важни исторически моменти на нашата история които не са включени в учебната им програма. Евродепутатът, Асим Адемов обеща до края на годината да покани на гости в Европейския парламент победителите в конкурса на негови разноски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене