ВИДЕО: 40 години с музиката на Петър Воденов и неговият „Оркестър Неврокоп“

„Топ Преса” продължава традицията си да представя на своите зрители и читатели творчески  личности с особени заслуги за издигането и популяризирането на културните ценности на неврокопския край.

Днес ви представяме 40-годишния творчески път на популярния музикант от Гоце Делчев Петър Воденов и неговия „Оркестър Неврокоп“

Петър Воденов е роден през 1955-та година в будното село Илинден. Още от малък проявява интерес към музиката и за това още като невръстно дете получил и първата гайда. Именно заради забележителния му музикален талант, в нарушение на правилата, още 14-годишен е привлечен като участник във военния духов оркестър, където го школуват и като професионален музикант. Воденов има подчертан афинитет към музиката на пиринския край, неврокопско и най-вече към фолклорното звучене на музика от родното му село Либяхово, сега Илинден. На базата на спецификата на този фолклор, Петър Воденов създава и свои разработки, които хората от неврокопския край припознават като свои, народни. Творчеството на Воденов придобива още по-голяма значимост, след като става съпруг на също толкова популярната и обичана неврокопска певица Цветанка Воденова. Творческият тандем става популярен с песента „Бяло вино“, по текст на гоцеделчевския, вече покоен поет, Георги Гавалюгов, по музика на Цветанка и аранжимент на Воденов. „Бяло вино“ даде и името на първия им албум с авторски песни.

Петър Воденов е популяризирал нашенската музика, както из цяла България, така и в Русия, Гърция, Македония и САЩ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене