Националния печат

печат

В. „Сега“

ГЕРБ прекроява основно сектор „Сигурност“

ГЕРБ се готви да прекрои основно сектор „Сигурност“, като заличи всички промени, направени през мандата на БСП и ДПС. Това става ясно от внесения от група депутати проект за изменение на Закона за МВР, сред които са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, ексшефът на комисията по досиета Методи Андреев и др. Законопроектът за МВР съдържа предложения за промени в законите за ДАНС, за специалните разузнавателни средства, за чужденците, за електронните съобщения и т.н.

 

Данъчните промени от времето на Орешарски вероятно ще бъдат отменени

В областта на данъчното законодателство се задава сериозна ревизия въпреки ограничените като обхват промени, внесени официално от новото правителство. Между първо и второ четене в данъчните закони ще бъдат отменени всички наложени от кабинета „Орешарски“ текстове, които според новото мнозинство водят до намаляване на приходи или до влошаване на контрола и събираемостта.
Кметове и областни ще разрешават големи строежи

Кметове и областни управители ще съгласуват и одобряват големи инфраструктурни проекти. Това ще стане възможно, след като бъдат приети промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които вчера минаха на първо четене във временната правна комисия в парламента. Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ внесоха в сряда спешните промени, за да не се блокира инвестиционната дейност в страната и работата на самите ведомства.

 

В. „Монитор“

Пълна проверка къде се пазят доказателствата

Пълна проверка за това как и къде се съхраняват доказателствата по различни дела е била разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Това обяви самият той вчера по време на дебат във ВСС по проблема с изчезналите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Пред кадровиците на Темида Цацаров обяви, че в момента се извършва проверка в столичното следствие за режима на съхранение на веществените доказателства и тяхното предаване на други органи.


Гледаме парламента като риалити

В парламентарно риалити ще се впуснат депутатите след промени в правилника им. Вчера специалната комисия, която се занимава с изготвянето на устава на НС, прие предложение на АБВ за нов начин на ефирно излъчване на работата в парламента. Той е заимстван от ЕП, където заседанията, както и дейността на комисиите се филмират и излъчват по специален канал, като всеки има право да поиска и запис от определено заседание.

 

Минимум 4 лв. за час труд       

Минимална ставка за час труд да бъде 4 лв., предлага да се въведе министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

“Това е два пъти по-високо от минималната работна заплата, но не мога да ви кажа, че това ще се случи сега”, призна министърът. Според него повишаването на доходите на хората ще доведе и до съживяване на икономиката.

Социалният министър продължава да търси резерви, за да осигури коледни добавки за пенсионерите.

 

В. „Стандарт“

Заемат от хазната, за да тръгнат европарите

Част от схемите на новите европрограми ще бъдат отворени авансово, за да не се окаже и 2015 г. нулева за средствата от Брюксел. За целта ще бъде заето финансиране от националния бюджет. Планът и неговите детайли все още се уточняват. Очаква се през следващата година да бъдат открити процедури за 6,8 млрд. лв. от европейските програми. Специализираният Съвет за координация по управлението на средствата от ЕС към Министерски съвет вчера съгласува проектите на Индикативни годишни работни програми за следващата година на инструментите с европейско финансиране.

 

Махат чадъра над пенсионери чиновници

Работодателите от публичния сектор да имат право да прекратяват трудови договори на служители, които са навършили години и условия за пенсиониране, без да се иска изричното им съгласие. Тази поправка в Кодекса на труда подготвят депутати от ГЕРБ, научи „Стандарт“. В момента чиновници в държавната и общинската администрация, които са наети по Кодекса на труда, сами решават кога да се пенсионират. А най-драстични примери имало в сферата на образованието, където учители в пенсионна възраст не освобождават места за младите специалисти.

 

Порязаха тарикати с влогове в КТБ

Прехвърлените чрез цесия депозити в КТБ няма да бъдат защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете, които са внесени в парламента от Министерски съвет заедно с предложението на актуализацията на бюджета. Финансовият министър Владислав Горанов определи пред депутатите от временната бюджетна комисия към парламента предложението като „тежък лобизъм в полза на Фонда за гарантиране на влоговете“ и предпазна мярка срещу неоснователно изплащане.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене