Горещ барометър, ако изборите са днес: Огромни промени и изненади с партиите на върха! ТАБЛИЦА

Цифрите показват една добра и една лоша новина за президента Румен Радев, показват данни на „Тренд“

Ако някой е очаквал електорална революция, ще остане разочарован от данните. Това каза пред Нова телевизия Димитър Ганев от изследователския център „Тренд“ по повод ново проучване на електоралните нагласи на българите след съставянето на правителството.

„Промените са очаквани. Има ерозия в подкрепата на ПП-ДБ – става дума за около 5% спад в сравнение с резултатите от изборите. При ГЕРБ също се наблюдава но доста по-малък – 1,5-2%, в сравнение с изборите“, каза Ганев.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,9%, а за ПП-ДБ – 19,4%.

„При другите ситуацията е доста сходна, като се забелязва лек ръст на „Възраждане“ около пункт и половина“, посочи Ганев.

„Няма структурна промяна на нагласите на българите в сравнение с последните парламентарни избори“, коментира той.

„Не виждам нещо, което да предполага нова конфигурация, възможно ново мнозинство. Вероятно първите 2 партии ще бъдат по-близо до 121, крехко ще бъде мнозинството, но пак ще може да се направи такова“, смята той.

„Имаме едно от най-ниските нива на одобрение на работата на парламента – 11%“, посочи социологът.

„Близо 1/3 одобряват кабинета на Николай Денков. Рядко доверието е превишавало много недоверието“, обясни той.

По думите му, добрата новина за президента е одобрението на хората за служебния кабинет на Гълъб Донев. „Има и лоша новина – оценката за работата на през институция. Между март и юни имаме 7% спад на положителните оценки и 5% ръст на отрицателните оценки. Първият фактор – на власт ли си, ти пада рейтингът“, каза Ганев.

Вторият фактор е ерозията на подкрепата от избирателите на ПП и ДБ. Над ¾ от всички симпатизанти на ПП-ДБ са с отрицателна оценка за президента.

„Аз лично не съм на мнение, че предстои създаването на подобна партия“, каза социологът относно твърденията, че Румен Радев ще създаде политическа партия.

„Оттук нататък не смятам, че президентът при тези нива и тази биография на политически проекти, може да легитимира някакъв проект, който да стане супер успешен“, обясни той и посочи, че единственият вариант такава формация да има успех е, ако самият Радев застане начело на политически проект.

„Мисля, че ще си изкара по-скоро мандата като президент на републиката“, завърши Ганев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене