ПОТРЕС в Югозапада! Мъж се татуира гол в историческия музей

Посетители в Исторически музей се възмутиха от представление в една от залите с антични предмети. Гол мъж се татуира близо два часа.

Ръководството на Исторически музей – Петрич предложи пърформанса на жителите и гостите в южния град на Великден. Последваха дсаркастични коментари от петричани, които търсят отговор защо е допуснато това кощунство в музея, който съхранява различни артефакти, документи и антики от Хераклея Синтика.

„Предизвикателството на Ивайло Христов целеше да пресъздаде скулптурата „Момче си вади трън от петата“. Художникът обаче татуира трън на петата си по време на двучасовия пърформанс. За разлика от оригиналната скулптура, в която момче си вади трън, за да се освободи от болката си, той всъщност направи обратното, причини си болка, като татуира трън на лявото си стъпало. Ивайло Христов благодари на музея в Петрич за сътрудничеството им и в стила на шегата, каза, че няма да може да стъпва на левия си крак в следващите три дни! Но провокацията е отправена най-вече към публиката на град Петрич! Поздравления за дързостта и оригиналността на идеята“, написаха в страницата на музея във фейсбук.

Известният в Петрич педагог Георги Симеонов разказа как се е запознал с Ивайло. Срещнал го в магазин за бельо. Искал боксерки с телесен цвят за пърформанс, но нямало. Симеонов го посъветвал да си купи женски. „Отидох да видя какво прави този младеж. И ето какво правеше – не си вадеше трън, а си татуираше стъпалото на левия крак. Сред експонати от древния град Хераклея Синтика(4 в.пр.Хр.-6 в.сл.Хр.). Добре, че нямаше ученици в този момент. Щеха да ме питат какво е това, а аз немаше да знам какво да кажа. Специалистите казват за този вид „изкуство“, че най-простото определение, което можем да дадем е: представяне на идея чрез публично изпълнение на живо. Сетих се за едно разклонение в исляма-шиитското движение. Всяка година около милион последователи се събират в Кербала.Те изпълняват ритуали, целящи да покажат предаността им към мъченика Имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, през 680 година е загинал в битка край града.Ритуалите им са бичуване на голо с остри предмети,общо взето един кървав „пърформанс“, нали? Та, според мен, когато един художник е слаб в изобразителното изкуство, той се съблича гол и прави пърформанс. Някои пък водят на каишка,като куче, дете със СОП.Други,като Ода Жон ,спретват трапези в НХГ,а храната е поднасяна под формата на човешки тела.
Тела, направени от различни видове колбаси, сирена, питки, цели глави карфиол“, коментира учителят Симеонов. Пърформансът възниква в началото на 60-те години на ХХ век в САЩ“, припомниа за Еновина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене