Жители на Попови ливади и туристи честват заедно храмовия празник на църквата

Голям храмов празник организират жителите на гоцеделчевското село Попови ливади на църквата „Свети Петър и Павел“. Молитвеният дом е известен и като влашката църква. Преди повече от век тук е имало влашко село с каракачани, но после те се изселили.

Стотици миряни ще почетат храмовия празник, който е на 29 юни, но тук, сред красивата природа на Пирин планина, ще се чества на 2 юли /неделя/. Целта е да може да дойдат повече хора, чиито корени са от Попови ливади и региона, тъй като през работната седмица това няма как да стане.

„Свещеници ще водят тържествената служба в храма, а някъде по обяд ще бъде раздаването на курбана“, уточни кметът на селото – Иван Караилиев. След това ще има вдъхновяваща музикална програма, в която акцентът ще са кръшните народни хора и родният фолклор. Това ще стане на поляните край църквата.

През 2002 г. по инициатива на тогавашния кмет на гръцката община Просочани са осигурени първите средства за възстановяването на църквата. С благословията на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил, светла му памет, храмът е включен за финансиране по европейска програма. Днес църквата е възстановена и отново е притегателно място за миряните

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене