Община Гоце Делчев изпълни важен социален проект в подкрепа на уязвими групи хора

Община Гоце Делчев приключва изпълнението на проект „Подкрепящи инициативи за образователно и социално включване в община Гоце Делчев“ в края на този месец. Той бе с продължителност 23 месеца и започна на 1 август 2021 г. Общата му стойност е 774 224,43 лв. от които 569 878,59 лв. са по ОП РЧР, а 204 345,84 лв. са по ОП НОИР. Общата цел е повишаване качеството на живот и социално-икономическа интеграция на представителите на уязвими групи на територията на община Гоце Делчев, като това става с прилагане на интегриран подход и реализация на комплексни мерки за образователно и социално включване.
Специфични цели са насърчаване на икономическата интеграция и подобряване достъпа до заетост на хора от уязвимите групи, чрез изпълнение на дейности и мерки за мотивиране, активиране на личния потенциал за трудова реализация и осигуряване на заетост, както и стимулиране на социалната интеграция на лицата от целевите групи с подобряване достъпа до образование, социални, здравни и други подкрепящи услуги в общността.
С финансирането по ОП РЧР беше създаден общински „Център за социално-икономическо приобщаване“ (ЦСИП), който предоставяше комплекс от подкрепящи услуги, консултиране и подпомагане на лица от уязвими и маргинализирани групи. В периода на изпълнение на проекта 148 потребители в неравностойно положение получиха различни по вид подкрепящи услуги за включване в заетост, социална и образователна интеграция. От тях 99 са получили подкрепа за подобряване достъпа до заетост, 30 са включени в субсидирана заетост за период от 12 месеца (от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г.) – назначени са на длъжности „общ работник“, „работник, озеленяване“ и „чистач/ хигиенист“ към Общинска администрация Гоце Делчев, 26 семейства/ родители на деца, застрашени от отпадане от училище са включени в мерки за подобряване достъпа до образование и са получили подкрепа за образователната интеграция на техните деца, 68 участници са включени в мерки за подобряване на достъпа до социални услуги, включително настаняване в социални жилища, 44 участници са включени в мерки за подобряване на достъпа здравни услуги.
На всеки участник от целевите групи в проекта беше осигурен достъп и възможност за избор на подкрепящи услуги за социална, образователна и икономическа интеграция, които в максимална степен отговарят на неговите потребности. Осъществена беше превенция на риска от маргинализация и социално изключване на хората уязвимите групи, които бяха включени в проекта.
Изпълнението на проектните дейности, допринесе за подобряване качеството на живот, за социалното приобщаване и участието на хората от уязвими групи и маргинализирани общности в община Гоце Делчев в социално-икономическия живот на общността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене