Инициатива събра 2000 лева за почистване на река Струма

Сто и трийсет души и десет деца са включиха в маратона без отпадъци „Чиста Струма RUN“ по бреговете на реките Струма и Банщица край Кюстендил, организирано от сдружение „Чиста Струма“.

Надпреварата беше в три дестинации – 10 километра, пет км и детско трасе с дължина от два км. За участие в дългите дестинации на маратона имаше такси от 20 и 30 лв., а всеки също можеше да подкрепи финансово инициативата. Събраните средства ще се изразходват прозрачно за дейности по изваждане на отпадъци от реката, сортиране на ръка и извозването им към пунктовете за рециклиране, казаха организаторите от „Чиста Струма“, предава БНР.

Събраната днес сума е над 2000 лв. От миналата година сдружението работи и по инициатива за купуване на съоръжения, които ще бъдат поставени в река Струма и ще събират боклуци, влачени по течението й, за да не се налага организиране на постоянни почиствания всяка година. Съоръженията представляват дървени конструкции, които няма да нарушават коритото на реката. Те ще бъдат поставени на няколко места и ще събират отпадъците в ръкав, откъдето багер ще ги прибира и извозва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене