Ученици от първи и четвърти клас от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Симитли с представителна изява по религия

Вълнуващо тържество бе представено от ученици от 1-ви „А“ и 4-ти „В“ клас от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – град Симитли.

Децата, съвместно с техните учители по религия Илонка Сотирова и Мария Шалдева представиха пред всички присъстващи тържество на тема БОГ ТВОРЕЦ.

Тържеството беше уважено от иконом Спас Веселински, отец Велизар Голев – храм ,,Св. Георги”, с. Черниче, Василка Дафкова- представител на църковното настоятелство и учител по религия в Неделното училище към храм ,,Рождество Богородично“ – гр. Симитли, Вилимир Александров – председател на Общинския съвет – Симитли, ръководството на училището – г-жа Янкова, г-жа Добринска, г-н Дафков и много учители.

Гостите с интерес следяха презентацията за Сътворението на света. Какво е имало преди нашия свят да бъде сътворен? Какво е било преди съществуването на човека? На тези и други въпроси, учениците дадоха отговори в своя рецитал.

Всяка неделя на службата в храма православните християни в един глас изричат думите: „Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо…..”.

Малките първокласници в стихове разказаха за Сътворението на света от Бог за 6 творчески дни. На седмия ден Бог си починал и благословил този ден, в който хората да не работят, а да славят Бога за всичките му добри дела. Затова и ние почиваме в неделя и ходим в храма на богослужение. Всичко това е описано в първата книга от Библията – в самото начало на Стария Завет.

Гостите чуха песен за птичката, изпята от четвъртокласниците, а малките първокласници очароваха всички с прекрасния танц.

От драматизацията на ,,Легенда за съвършенството и завистта” всички разбраха, че майката Природа е създала най-съвършената птица – лебеда, за да бъде героиня на много легенди за красотата и доброто в живота.

Ученичката Емили Илиева презентира ,,Притча за четирите свещи“, а ученик от първи клас завърши с думите: Да си прощаваме, да се обичаме и никога да не позволяваме свещта на надеждата да угасне!

Един след друг четвъртокласниците казваха Господните Повели, а Сияна Иванова завърши с думите: Чрез стихиите, чрез ангелите и чрез хората, чрез видимите и чрез невидимите се прославя Твоето пресвято име на Отец, Син и Светия Дух сега и винаги и вовеки веков. Амин. В края на тържеството участниците казаха Молитвата след учение.

Като спомен от тържеството гостите получиха диплянка със Сътворението на света, изработена в часовете по религия. Учителите Илонка Сотирова и Мария Шалдева благодариха на училищното ръководство и на всички, които оказват подкрепа за реализирането на техните идеи и проекти.

Отец Спас се обърна с похвални думи към учениците за достойното им представяне, за желанието и постоянството, с което се учат на християнски добродетели и със заръката да предават тези добродетели в своите семейства, а отец Велизар сподели добри практики от Неделното училище в село Черниче.

Директора на училището г-жа Таня Янкова, също благодари на учителите за всеотдайния им труд, за поетата отговорност да научат своите възпитаници на уважение, търпение, послушание, любов към учението и към ближния.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене