Вариант 2 се падна на матурата по математика за 7 и 10 клас

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 2 за втория задължителен зрелостен изпит по математика, предаде БГНЕС.
Вариантът бе изтеглен от журналиста Зина Соколова от вестник “Азбуки”.

“Днес се провежда вторият задължителен изпит по математика от Националното външно оценяване в 7 и 10 клас. Отново очакваме да се явят около 117 000 ученици, близо 63 000 от седми и 54 500 десети клас”. Това заяви Евгения Костадинова директор на дирекция “съдържание на предучилищното и училищно образование” в МОН.

“Учениците от седми клас следва да се справят с 23 задачи, сред тях има задачи с избираем и отворен отговор. Този изпит е един от най-значимите, дотолкова доколкото резултатите от него служат за класиране в местата по държавния план прием за приемане след 7 клас в профилирани и професионални гимназии”, каза още Евгения Костадинова.

18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни, съобщиха от МОН. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор.

Изпитът продължава 90 минути. Резултатът от НВО в 7 клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8 клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7 клас.

С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене