Има ли почва за аронията в Благоевград?

Аронията е храст, който произлиза от Северна Америка. По-точно казано – от Източна Канада. Но пътят й вече води и към Благоевград, където това растение пуска все по-дълбоки корени. Тази овощна култура си проправя пътека до все повече дворове в града и околните села. Стопаните никак не се притесняват от честите валежи, които са почти ежедневие напоследък, защото аронията иска влага и топлина. В момента расте като луда, има много плод, може това да е най-добрата година. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март.

Трябва да се знае, че аронията започва да плододава през втората година след засаждането, а в пълно плододаване встъпва на четвъртата година. В Благоевградско цъфтежът започва през месец май. Макар че цветовете имат неприятна миризма, те охотно се посещават от пчелите, поради което образуват много завръзи – над 80-90% спрямо броя на цветовете. Плодовете имат закръглена, понякога леко продълговата форма, с черна, като лакирана, кожица, с восъчен налеп. Средната им маса е 1-1,5 грама. Те зреят от началото на август до към края на второто десетдневие. Узряват доста дружно и могат да се берат 7-10 дни след узряването на първите плодчета. При благоприятни условия на отглеждане от един храст могат да се произведат от 7-8 до 10 килограма плодове. Трябва да се подчертае, че този храст не заема много място. Един квадратен метър е достатъчен. Ако много се разлисти, то площта му може да се увеличи максимум до 1,5 квадратни метра.

Растението е богато на витамини и най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени. Ценната арония се слави като силен имуностимулант. Здравните й стойности не се ограничават до това. Тя е чудесен източник на антиоксидантни съставки, които са в най-висока степен при нея в сравнение с други горски плодове. В нея има още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор. Всичко това я нарежда в класацията за най-ценни лекарствени растения. Тя е полезна за диабетици, за лечение на сърдечни проблеми, за нормализиране на кръвното налягане, помага на болните от гуша.

Стопаните правят различни продукти от аронията – вино, сладко, сироп и оцет. От аронията се печели добре, това растение нито се пръска, нито се реже, а има 60 години живот. Помага при лечението на много болести. Пиенето на арониево вино е еликсир за душата и лек за тялото, защото то прочиства организма и освежава. Сокът от това растение е добре да се прави без захар. Тогава напитката разгражда мазнините, премахва отоците, помага за кръвното налягане, намалява захарта, стабилизира имунната система. Може да се направи и компот от арония – плодовете се бланшират и с тях се запълнят 1/3 от бурканите. След това се залива с горещ захарен сироп, престояват около 6 часа и се стерилизират за 15-20 минути. Друга възможност за използването на магичното растение е чай – една супена лъжица изсушени плодове се начупва и залива с чаша гореща вода, след което трябва да се запари за 30 минути. Приема се по 2-3 супени лъжички три пъти дневно, а не цялата чаша.

Ако си падате по сладко, то аронията пак може да ви свърши работа. Ще ви бъдат необходими 1 кг плодове, които се варят 5 минути. Изцеждат се и се прибавят към 1 кг захар и 400 г вода. Препоръчително е да се свари сладкото на две части, не е лошо да добавите ябълка или портокал за аромат и разкош.

Всичките продукти са екологични. Но е добре да не се прекалява с консумацията им. Защото аронията има силен лаксативен ефект, който се дължи на естествения подсладител сорбитол, съдържащ се в плода арония. Офиката съдържа още оксалова киселина, която може да образува кристали в оксилатни камъни в бъбреците. Сокът от арония трябва да се приема внимателно от хора с проблеми с уринарния тракт и да се разрежда с много вода. Оксаловата киселина взаимодейства с абсорбцията на калция и магнезия. Затова е достатъчно да се пийват по стотина милилитра и от виното, и от сока на ден. Те се консумират за разтоварване и за по-добър тонус, за по-здраво тяло.

Арония-2023

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене