Ученици от Трето основно училище „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев се завърнаха от мобилност в гр. Мерсин, Турция

В периода 5-9 юни в гр. Мерсин, Турция, се проведе последната, пета мобилност по проект „Общото наследство – от традицията към бъдещето“ по програма „Еразъм +“. Страните, които взеха участие в него, са: България (координатор), Хърватия, Румъния, Гърция и Турция.
Групата на Трето основно училище беше представена от петима четвъртокласници – Радостина Николова, Ивана Хрисимова, Георгия Икономова, Виолета Факова и Данай Господев, и техните ръководители г-жа В. Тупарова (координатор) и г-жа Е. Ценкина.

В първия ден от посещението се състоя официалното посрещане на участниците в училището „Еднан Мендерес Ортаокулу“. По-късно бяха представени традиционните за всяка страна детски игри. На обяд участниците се подкрепиха с традиционното турско гьозлеме, приготвено от местни жени. В Къщата на вълшебните приказки децата и техните учители рисуваха върху морски камък и се запознаха с традиционната турска кафе култура.

За втория ден домакините бяха подготвили танц на въртящи се дервиши. По-късно участниците посетиха известната крепост Къзкалеси, разположена на малък остров в близост до Мерсин. Следваща спирка бяха две страховити пещери, наречени „Рай“ и „Ад“. Впечатляващ бе и древният град Канлъ диване – музей на открито, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

На третия ден участниците се отправиха към забележителностите на красивата област Кападокия – подземния град Деринкую, включения в Списъка на ЮНЕСКО Национален парк „Гьореме“ с причудливи скални образования, наречени „приказни комини“, църкви и жилища. Участниците посетиха Юргюп, Учхисар и Зелве. Отбиха се и в традиционна работилница за изработка на керамични произведения, като имаха възможност да седнат зад грънчарското колело.

На следващият ден участниците се насладиха на морето в района на гр. Ташучу. По време на обиколката с кораб децата имаха възможност да се разхладят, като поплуват в прекрасните тюркоазени води.
Изключително наситени с разнообразни дейности, преживявания и емоции бяха за учениците петте дни, прекарани в турския град Мерсин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене