Знамето от пилона на Рожен ще бъде осветено днес в храм „Св. Висарион Смоленски“

Знамето, което ще се вее на пилон „Рожен“, ще бъде осветено днес в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“, съобщи общинският пресцентър.

Свещеник Иван Марински ще освети националния флаг, който ще се извиси на 111-метровия пилон на Рожен. Освещаването е от 17 часа в най-голямата църква на Смолян.

Официалното откриване на пилона е на 13 юли. Празничната програма за откриване на монумента на българското знаме – Пилон „Рожен“ ще започне от 18 часа утре с изпълнения на ансамблите „Родопа“ и „Тракия“, уточняват организаторите от фондация „Наследство в бъдещето“. В тържествения спектакъл от 19:00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор „Ваня Монева“. Специална програма, посветена на българското знаме, от 20:00 ч. ще представят Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ и „Бага-Тур“ ще внесат националния флаг. Българското знаме ще се развее над Роженските поляни точно в 21 часа.

След издигане на знамето вечерта ще продължи с грандиозно шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години и голямо общобългарско хоро.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене