Стартира кампания за издигане на паметник на Св.Иван Рилски в с.Скрино

Фондация „Св. Иван Рилски роден в Скрино“ започва кампания за набиране на средства, с които да бъде построен паметник на светеца в родното му село. Той е роден в Западна България, в с. Скрино, където има и манастир с неговото име. Селото се намира в района на гр. Бо̀бошево, област Кюстендил, в близост до градовете Рила и Кочериново.

Основната цел, с която е учредена фондацията е да се изработи и постави скулптура на светеца в Скрино и да се оформи прилежащото пространство, в което да бъдат организирани различни дейности по програми, свързани с живота на светеца. Това е и един от начините мястото да бъде съживено и да напомня къде са били първите стъпки от живота на великия чудотворец.

Идейният проект на паметника на св. Йоан Рилски е на проф. Емил Попов от с. Дрен – известен скулптор и преподавател в Художествената академия в София. Общият размер на композицията е 260/260/330 см.

Учредителите на фондацията се обръщат към всички, които желаят да помогнат с дарителска сметка, на която да бъдат събрани необходимите средства. Кметът на гр. Бобошево Крум Маринов и общинските съветници са подкрепили идеята за издигане на скулптура на светеца с решение на Общинския съвет, но сумата от 150 000 лв. е непосилна за общината.

Дарителска сметка:

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА

BG41UBBS80021018382150

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене