30 години без Георги Хаджиев

 IM MEMORIUM

  30 години без Георги Хаджиев

 

                                                                                               Добрите хора нивга  не умират 

                                                                                не се превръщат в пепел или дим.

                                                                                               Те винаги оставят светла диря

                                                                                               и честен път, по който да вървим.  

                                                                                                                                                                                                                                  

На 15 април 2017 г. се навършват 30 години от кончината на големият театрал и общественик Георги Хаджиев. Той е роден на 27 май, 1938 г.  Още като младеж се включва в състава на представителния самодеен театър „Кръстю Сарафов“ при читалище „Просвета“ в гр. Гоце Делчев. Едва на 24 години, Хаджиев става ръководител на театралния състав, като още през далечната 1962 година театърът поставя пиесата „Жено, отивам на маневри“, а актьорското майсторство на Георги Хаджиев тогава е високо оценена от професионални режисьори. Следват невероятните постановки на „Вампир“, „Искри от Слънцето“, „Ариф и Рамзина“, “Наградата’’ „Криворазбраната цивилизация“, „Женско царство“, „Пигмалион“, „Свекърва“ и мн. други, с които гоцеделчевският театър печелеше само първите места на театрални фестивали на само в България, но и в Чехословакия, Унгария, Гърция и Испания с което се популяризираше високото културно ниво на България и в частност на неврокопския край.

 Освен „моторът“ на неврокопския театър, Георги Хаджиев бе и създател на Група за художествено слово и режисьор на младежкия театър, които също жънеха големи успехи на местно и национално ниво.  В  съзнанието на  по-възрастните неврокопчани все още звучи невероятният, респектиращо-артистичен глас на Георги Хаджиев от рецитаторските му изяви. Творческият му живот остави незаличима диря в културата на родният неврокопски край.

 А за нас, които участвахме в театралните постановки, бе и предизвикателство, и обучение, и  удоволствие да репетираме и да бъдем на сцената  с човек и актьор  по призвание какъвто бе Хаджията – човекът с голямото сърце !

Почивай в мир, Гошо!

С преклонение към паметта на Георги Хаджиев и признателност към неговото семейство : членовете на Представителен самодеен театър „Кръстю Сарафов“ и ръководството и служителите на читалище „Просвета“ гр. Гоце Делчев 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене