Гъбари на лов за пачи крак в Рила и Родопите, манатарката чака повече слънце

Стотици семейства в общините Белица и Якоруда разчитат на гъбите, за да припечелят допълнителни доходи през летните месеци. Те се възползват от близостта си до планините Рила и Родопите. В момента обаче гъби почти няма. В този район най-често срещаните гъби са челядинка, пачи крак и манатарка. Честите валежи спомагат да расте най-вече пачият крак, но все още няма много и от него по горите. Що се отнася до манатарката, то тя обича много слънцето, а заради дъждовете температурите през нощта са по-ниски от необходимото.

„Манатарката расте нощно време, другите видове растат и през деня, и през нощта. Тя иска топлина, трябва да е поне 17 градуса и през нощта, за да тръгне растежът. При много слънце може шапката на тази гъба един ден да е 2 см, а само след ден да е 5 см, толкова бързо може да расте. Манатарката в иглолистните гори е по-качествена, защото в нея има повече калории“, твърди 59-годишният гъбар Али Рункьов от белишкото село Краище.

Миналия месец излязла челядинката, но също в малки количества. Изкупната й цена била около 4-5 лева за килограм. Този месец ще е на пачия крак, който обича и влагата, и топлото. Очаква се изкупната му цена ще е около 15 лева за килограм, смята Рункьов. За манатарката е още рано, миналата година се продавала за 20-22 лева за килограм. Всичко зависи от предлагането и търсенето. Има ли много гъба, то цената пада, няма ли я, цената тръгва нагоре.

„Гъбата е много лъжовна, намериш две-три в даден район, продължиш напред с надежда за още, но се окаже, че вървиш с часове, а нищо не си набрал. Има и дни, в които с късмет може да набереш и 100 килограма”, споделя Али Рункьов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене