Митрополит Серафим освети параклисът „Св. Архангел Михаил“в Петрич

Неврокопският митрополит Серафим освети параклиса „Св. Архангел Михаил“, НПМ „Самуилова крепост“. Параклисът е дарение от сем. Юлия и Иван Митови и синовете им Костадин и Радослав. Този молитвен храм ще бъде за уединение и усамотение в знак на почит, преклонение и вечна памет за ослепените Самуилови воини.

Дарителите избират неслучайно и името на параклиса – „Свети Архангел Михаил“ – водач на войнството Господне, покровител на войниците, защитник на вярата, борец срещу злото.
По инициатива на кмета Димитър Бръчков миналата година Общинският съвет даде съгласие параклисът да се монтира при подхода към НПМ „Самуилова крепост“. За да има свещено място, издигнато в памет на една трагедия, която не успява да пречупи, а още по-силно да закали борбения български дух.

Иконостасът на параклиса е изработен от скулптора Евгени Гоцков.

Кметът Димитър Бръчков благодари за жеста на дарителите – сем. Митови и пожела винаги да има такива дела – дела, които да водят, да бъде израз на нашата вяра, да бъдат пример.
„Дългоочаквано и тържествено освещаване… Благодарим“ – каза емоционално днес г-жа Юлия Митова. Община Петрич направи нужното, за да бъде подходящо и приветливо и пространството около новия храм.

Най-неочаквано в часа на освещаването на параклиса пристигнаха и ученици от град София. Тяхната поява всички присъстващи приеха като най-светъл знак. Децата изразително казаха и Господнята молитва „Отче наш“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене