Община Симитли започна проверка на рафтинг базите и ханчетата в Кресненското дефиле

На място се правят измервания на обектите и сверяване с параметрите по документи

Община Симитли започна проверки за законността на рафтинг базите и ханчетата в Кресненското дефиле. Целта е да се установи дали има разминаване между строителните разрешения и фактическите параметри на изградените обекти. Ще бъдат извършени замервания на постройките – двете рафтинг бази и 6-те ханчета, и сверяване с параметрите в документацията.

„В момента сме в процедура за констатиране на фактическото положение. Преди това РДНСК иззе копия от Община Симитли на документация, разрешения за строителство на обектите в Кресненското дефиле. Едва след приключване на проверката за съответствие ще стане ясно има ли закононарушения“, заяви за „Струма“ кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Резултатите ще бъдат готови до края на месеца, тъй като проверката на всеки обект ще отнеме 2-3 дни.

На този етап е установено, че за рафтинг комплекса „АдвенчърНет“ /на снимките/, зад който стои Българска федерация по рафтинг, няма никакви документи. Комплексът, който се намира в горски фонд по поречието на река Струма, е без строителни разрешения за изградените постройки. Сред тях са бунгала, бар, ресторант, зала за обучения и места за настаняване. Няма и документи за преотреждане на терен. Установено е неправомерно свързване с ток и вода, а отпадните води се изхвърляли директно в река Струма. Базата е изградена в защитена зона „Кресна-Илинденци“, без да са преминати съгласувателни процедури с РИОСВ – Благоевград и МОСВ.

Припомняме, че зад комплекса „АдвенчърНет“ стои Българска федерация по рафтинг. Проверка в Търговския регистър показва, че двете дружества са регистрирани на един адрес на ул. „Оборище” в София.  Въпросната федерация заедно със зелени активисти беше в основата на няколкото малобройни протеста срещу довършването на АМ „Струма” в Кресненското дефиле. Припомняме, че още през април кметът на Симитли Апостол Апостолов заяви пред „Струма“, че разрешителното за строеж на рафтинг комплекса е издадено преди години от бившия шеф на Горското стопанство Борислав Кутузов, а не от Общината, което го прави невалидно. След изявлението му последва съвместна инспекция на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград и РИОСВ. При проверката бяха констатирани множество нарушения, сред които и нерегламентирано водозахранване.

Както „Струма” писа, първият наказателен акт за незаконното рафтинг селище вече е издаден. Той е от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” и е за бетоновата площадка със стълби и дървени релси за спускане на лодките в река Струма. Глобата по него обаче е нищожна – от 500 до 1000 лв., което едва ли ще стресне нарушителите.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене