14 съветници в Благоевград блокират инвестиции във ВиК – мрежата на 10 общини в Пиринско

За втори път опозицията в ОбС Благоевград отказа да упълномощи кмета Атанас Камбитов да участва в Общото събрание на Асоциацията по ВиК. В дневния ред на днешното извънредно заседание на местния парламент беше заложено само едно предложение, състоящо се от 5 точки, касаещи именно участие на градоначалника в предстоящото на 21 февруари заседание на Асоциацията, гласуване за приемане на годишния отчет за 2017 г. и приемане на бюджет за 2018 г. на Асоциацията, както и приемане на Общата и Подробната инвестиционни програми на ВиК Асоциацията за 2018 г.

Против предложението на кмета гласуваха съветниците Милан Богдански, Антон Асиски, Гергана Янчева, Владимир Елезов, Кирил Ваклинов, Валери Смиленов, Злата Ризова. С „въздържал се“ гласуваха Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Янка Шейтанска, Александър Стойков, Калоян Ханджийски, Сашо Милчев и Георги Васев. Така, на практика може да се окаже, че с това наглед безобидно решение 14-имата народни избраници спират инвестиции за стотици хиляди левове във ВиК – мрежата на общините Благоевград, Симитли, Разлог, Банско, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Делът на Община Благоевград във ВиК Асоциацията е 33%. За да има кворум и да може да се проведе Общото събрание на Асоциацията, са нужни 67% от всички членове да присъстват. Простата сметка показва, че след решението на благоевградските избраници е достатъчно дори най-малката община да не изпрати свой представител и събранието ще бъде провалено.

С гласа си 14-мата общински съветници в Благоевград може да направят невъзможен ремонта и реконструкцията на ВиК мрежи и съоръжения в изброените общини на територията, която обслужва „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. Освен това, пари няма как да бъдат инвестирани и в ремонт и модернизиране на пречиствателните станции за питейни води в Благоевград и Сатовча и пречиствателната станция за отпадни води в Благоевград. На територията на община Благоевград част от инвестиционната програма на водното дружество предвижда ремонт на главния водопровод на града и водопроводната мрежа на ж.к. „Запад“, селата Еленово, Падеш и Изгрев. В програмата са заложени и подмяна на водопровод и канализация по улиците „Мелник“ и „Стара планина“ в областния център, чиито жители преди време помолиха за това пред Общински съвет. Въпреки, че тогава съветниците демонстрираха загриженост и готовност да решат проблема на хората, днес заеха коренно противоположна позиция.

Надяваме се, че институциите в лицето на областния управител, кмета на община Благоевград, председателя на Общински съвет и управителя на „ВиК“ – Благоевград ще направят необходимото, така че игричките на опозиция да не попречат на десетки хиляди хора да получат качествена ВиК-услуга.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене