Арестуваха ЮЗУ студенти първокурсници, скрили канабис в общежитието

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741278956455999c5d81ae4ea0fd1dbbadf

Кюстендилец, който учи „Право“ в благоевградския вуз, бил на прицел на полицията за подобни случай в родния си град

Двама първокурсници в ЮЗУ – Благоевград са арестувани за дрога, те са спипани с канабис във второ студентско общежитие. Вчера преди обяд при изненадваща акция с полицейски коли бяха отведени трима младежи, те бяха извадени от стая 101 на общежитието, в която студентите са настанени преди два месеца. По време на задържането им директорът на студентските общежития Васил Янчев бил уведомен и притичал от офиса си, който е в съседно­то Първо общежитие. Като раз­брал, че става дума за дрога, из­паднал в яростен гняв. Студенти коментираха, че предишната ве­чер на общо събрание на Първо общежитие след отчетите на домсъвета В. Янчев със задо­волство декларирал, че за бли­зо две десетилетия не е имало дори съмнение за разпростране­ние на дрога в общежитията на ЮЗУ в Благоевград.

В ранния следобед вчера единият от отведените в поли­цията съквартирант албанец бе освободен, а останалите двама студенти – първокурсници по „Право“ и „Стопанско управле­ние“, до късния следобед все още бяха в ареста.

Студенти коментираха, че служителите на реда действали по подаден сигнал, в шкафче в стаята в общежитието намери­ли марихуана, а единият от първокурсниците бил под наблюде­ние още от родния си град Кюс­тендил, където бил регистриран заради подобни случаи. От ад­министрацията в общежитията недоумяваха защо от полицията не са им подали информация за подобни случаи.

Ръководството на Югозапад­ния университет чака информа­ция от полицията, въз основа на която ректорът ще реши какви мерки да предприеме срещу за­ловените с дрога студенти. Дом­съветът на Второ студентско об­щежитие спешно се събра на за­седание снощи, но бе решено да се изчака приключването на по­лицейското разследване, преди да се реши съдбата на двамата студенти. Най-вероятно ще се поиска изгонването им от обще­житията, без право да бъдат нас­танявани до края на следване­то.

„Ще вземем позиция, но не и преди официалното изявление на полицията“, заяви снощи председателят на Студентския съвет в ЮЗУ Емелина Заимова. Тя каза, че не е ясно какви са били обстоятелсвата и че има административна процедура, но бе категорична, че е недопусти­мо наличието на марихуана в каквито и да е количества в сту­дентските общежития. Станови­щето ще се депозира до ректо­ра на ЮЗУ проф. д.н. Ив. Мир­чев, който ще вземе окончател­ното решение дали заловените с канабис студенти да бъдат из­гонени от общежитията.

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене