Кюстендилски археолог с престижно отличие

Археологът асистент Румен Спасов получи почетен знак „Златен век“ – златен печат на Цар Симеон Велики, Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и парична награда. Това съобщиха за „Фокус“ от Регионалния исторически музей в града.

Румен Спасов е главен археолог на националния архитектурен и археологически резерват “Пауталия-Велбъжд-Кюстендил“, уредник – асистент по средновековна археология в отдел „Археология“ на Регионален исторически музей – Кюстендил, с 37-годишен опит в изследването и съхраняването на археологически културни ценности. Като ръководител на спасителни археологически разкопки както на територията на резервата и Кюстендилска област, така и в страната.

Асистент Румен Спасов е добре известен на музейните и научните специалисти, ангажирани с проучването и опазването на културните ценности от античността и средновековието в България. За периода от 1986 до 2022 година той ръководи проучването на над 80 археологически обекта и има основна заслуга за попълването с материали на раздел „Средновековие“ на фонд „Археология“ в музея в Кюстендил, както и на раздел „Античност“. Взема участие в редица международни научни конференции и симпозиуми и има над 50 научни и научнопопулярни статии в различни специализирани издания.

От Регионалния исторически музей в Кюстендил посочиха, че е неоспорим приносът му в проучването, популяризирането и най-вече опазването на недвижимите културно-исторически ценности в Архитектурен и археологически резерват „Пауталия-Велбъжд-Кюстендил“ и на територията на Югозападна България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене