Ученици и учители от Трето ОУ събраха близо 700 лева за възкресяването на вековното школо в Лешница

Благороден жест направиха ученици и учители от Трето основно училище „Христо Ботев“ в Сандански. Деца и преподаватели организираха кампания в подкрепа на църковното настоятелство при храм „Света Марина“ в санданското село Лешница за възкресяването на 100-годишното школо в населеното място. Събраната сума в поставенота в градското училище кутия за дарения е в размер на 673,70 лева, парите вече са преведени по сметката на инициаторите.

„Трогнати сме от това, което направиха за нас директорът на Трето ОУ – Румен Сидеров, преподавателите, учениците и техните родители. Те ни дават вяра, че това, което правим, си струва. Няма как да не успеем, щом получаваме толкова ценна помощ. Това училище е първото в цялата община сандански, което въведе вероучението като предмет. Благодарим им от сърце“, заяви днес отец Димитър Илчев, който е в основата на тази благородна мисия.

Училището в Лешница отвън е изцяло реновирано, но сега предстои да се работи вътре в постройката.

За тези ремонти са необходими финансови средства – за боядисване на прозорци и врати, монтиране на ново остъкляване, полагане на дюшеме, обурудване на стаите и поставяне на климатик в стаята на Неделното училище.

Само преди 11 месеца сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център. Те ще го възстановят в автентичен вид. Целта на всички хора в Лешница е училището да отвори врати в началото на месец октомври тази година, когато се навършват точно 100 години от основаването му. Тук ще се преподава вероучение на децата и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене