Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев: Обновихме училища и детски градини, открихме социални жилища, изградихме инсталация за битови отпадъци

– Г-н Москов, в края на седмия си мандат сте. С какво той бе по-различен?

– Беше наистина труден и

доста различен от предишните мандати. Започна със световна пандемия,

която бе изключително предизвикателство. За нас, хората, избрани да вземат решения на местно ниво, бе още по-трудно, тъй като досега не сме се сблъсквали с подобно нещо. Трябваше да се вземат тежки решения в името на опазване на живота и здравето на хората, но успяхме да създадем организация, да окажем помощ най-вече на болницата, но и на всички институции, които бяха на първа линия. Хората се включиха в дарителски кампании и с общи усилия се справихме.

След това дойде военният конфликт между Русия и Украйна и потокът от бежанци. Приехме доста и в нашия град. Част от тях все още са тук и вече са се установили. Това също бе сериозно предизвикателство за местната власт, защото трябваше да се подсигурят места за настаняване и изхранване, да им се осигури здравна, психологическа, финансова, административна помощ с уреждане на документи и др.

В последната година светът е завладян и от икономическа криза, която у нас е особено силно изразена и с висока инфлация. Тя оказа много негативно влияние на всички проекти, които вече бяха започнали да се реализират, защото цените на материалите и на услугите се завишиха доста сериозно. Това от своя страна наложи корекции, както и преработване на някои проекти.

Ситуацията е изключително усложнена и от политическата ситуация в страната. Липсата на държавен бюджет изключително много затруднява работата на общините, както и на всички държавни институции, които са обвързани и с бюджета на страната.

– Кои най-важни проблеми на общината успяхте да решите?  

– Реализирахме един много значим екологичен проект не само за нашата община, но и за съседните Гърмен и Хаджидимово за изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци по Оперативна програма “Околна среда”. Чрез тях ще се намали количеството депонирани битови отпадъци в регионалното депо на Гоце Делчев.

Създадохме социалното предприятие “Цветен град”, което дава възможност за трудова заетост и придобиване на нови професионални умения за хора от уязвимите групи. Освен за зацветяване на обществените площи в града и селата оранжерията има капацитет да предлага цветя за лично ползване и за нуждите на фирми и граждани от региона.

Завършихме и

проект за над 6 млн. лв. по “Региони в растеж”,

с който цялостно бяха обновени детските градини “Калинка” и “Радост” и Второ ОУ “Гоце Делчев”. Образованието получи изключително модерни условия, за да се полагат най-добрите грижи за децата и учениците.

Ремонтирана е и детската градина в село Мосомище, а в момента се извършва цялостен ремонт на детската ясла в града, както и саниране на Трето ОУ “Братя Миладинови” и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство.

Стабилизирахме работата на болницата, укрепихме я кадрово. Осигурихме допълнително оборудване за диагностика – нов рентген, нов скенер и друга апаратура. Разкрихме отделение за инвазивна кардиология. Чрез друг трансграничен проект направихме ремонт на вътрешното отделение. Голяма благодарност към управителя д-р Филибев и работещите лекари, медицински сестри и санитари. Болницата е без задължения.

Открихме три многофамилни жилищни сгради, с които приключи проектът за енергийна ефективност, финансиран по ОП “Региони в растеж”.

Подпомагаме гражданите за участие в новата програма за саниране 2023 – 2024 г.

Започна ремонтът на Дома на културата, който включва цялостно обновяване и модернизация на сградата за близо 7 млн. лв. по “Региони в растеж”.

Друг изпълнен много важен проект е за реконструкция на сграда за социални жилища за близо 2 млн. лв. Направен бе цялостен ремонт на неизползваемата общинска сграда в бившата казарма и дворното пространство. След реконструираните улици в западната част на гр. Гоце Делчев, обновените училища и детски градини, санираните жилищни сгради тези социални жилища са поредният проект, който реализираме по “Региони в растеж”. Техният брой не е достатъчен, но до голяма степен ще отговори на потребностите на общината. Изграждаме спортни площадки в града и детски площадки в града и селата.

Направихме изключително важния южен околовръстен път през местността Текето с дължина 1131 м, който свързва индустриалната зона с републиканската пътна мрежа. Така се облекчава трафикът в централната градска част. Направихме ремонт и на ученическия лагер в с. Попови ливади, който вече има съвсем нов облик и още тази година ще заработи отново.

С национални средства се сменя водопроводната мрежа в Югозападния квартал на града.

– Утре е 24 май – празник, който се чества по особено атрактивен и запомнящ се начин в Гоце Делчев. Какво ще пожелаете на вашите съграждани?

– Изключително горд съм, че тук, в Гоце Делчев, сме запазили тази прекрасна традиция и на 24 май целият град излиза навън.

Няма по-хубав и по-голям празник, при който хората сами, без никой да ги задължава, се включват в шествието, атмосферата е наистина неповторима. Бих искал да пожелая на всички здраве, щастие, вяра и благополучие. В такива дни всички ние виждаме колко е важно да бъдем заедно, да споделяме и хубавите, и лошите моменти, да ценим това, което имаме. Затова ми се иска

да пожелая повече толерантност на всички

Нека нещата, които ни обединяват, да са повече от тези, които ни разделят. На учителите искам специално да честитя празника и да им благодаря за всеотдайността и професионализма, с които възпитават бъдещето на нашата община. На учениците – здраве, любознателност, упоритост, а на абитуриентите – много успехи в живота, сбъднати мечти и реализация в областта, в която желаят. Искрено вярвам, че ще останат в родината си и ще се върнат в своя роден край.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене