ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиер на ротационен принцип (ВИДЕО)

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ са готови да излъчват премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на двете коалициите.

„Сега, като е ясно, че няма как мандатът им да има подкрепа от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да стъпим на програмите и на състава на правителство, който може да бъде прецизиран, и имаме и вицепремиер, и премиер на ротационен принцип“, това заяви акад. Николай Денков.

Той обяви как точно планират да се реализира мандатът:

„ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да има широка подкрепа и да изпълни всички изисквания и общи приоритети, свързани с членството на страната в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа. Правителството ще е с 18 месеца диапазон, като за първите 9 месеца премиер ще съм аз, а Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще е Габриел, а аз – вицепремиер.“

Денков описа ситуацията като „изключително трудна“. „След 5 поредни избори имаме затруднение да създадем редовен кабинет и има реална опасност да отидем на следващи поредни избори без ясен резултат“, каза той.

„Поучени от опита на 48-ото НС – това, което направихме в настоящото 49-о НС е да инициираме законодателна програма, която да бъде приемлива за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с идеята да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако това се наложи. Предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма, да стъпим на състава, който може да бъде прецезиран“, допълни Денков.

Номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и посоченият кандидат за премиер на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) акад. Николай Денков със съвместно изявление в сградата на Народното събрание.

В 15:00 часа Габриел трябва да отиде при президента Румен Радев, за да върне първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер получи от държавния глава папката с мандата на 15 май.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене