Хванаха кюстендилец с кокаин по сигнал от САЩ

Окръжен съд – Кюстендил остави без уважение молба за изменение на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в по- лека такава, по отношение на Б. К., на 35 години, от гр. Кюстендил. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – гр. София.

Съдът счете, че от доказателствата събрани в хода на досъдебното производство до настоящия момент не са налице данни, които да оборват първоначалния извод за съпричастност на обвиняемия в извършването на престъпленията, в които е обвинен. Става дума за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ над 10 години, от което може да се изведе хипотезата за реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление.

Б. К е привлечен от Окръжна прокуратура – Кюстендил, като обвиняем за това, че на неустановена дата през първата половина на месец февруари 2023 г. е направил опит, без надлежно разрешително да пренесе през границите на страната кокаин с тегло 480 грама, чрез посредственото извършителство на К .К., като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини, а именно разкриване на деянието от органите на МВР. Повдигнато е и обвинение за държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Досъдебното производство е образувано след като в ГД БОП е била получена информация от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ, към посолството на страната в България.

Защитата пледира, че обоснованото предположение е силно разколебано, а наркотикът е открит в свидетел, който гради защитната си теза на база показания за обвиняемия. Прокурор Крушовски заяви пред съда, че предстои прецизиране на обвинението, за довършено престъпление по чл. 242, ал.2 от НК- за пренасяне през границите на страната на високорискови наркотични вещества и изпращането му по компетентност.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, с определение на Окръжен съд – Кюстендил от 25.02.2023 г., потвърдено от Апелативен съд – София.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене