Проект за над 9,5 млн. лева за управление на отпадъците беше представен от общината в Кюстендил

Проект за изграждане на екологична инфраструктура за регионална система за управление на отпадъците „Рила Еко“, финансиран по ОП „Околна среда 2014 – 2020“, беше представен на пресконференция от заместник-кмета на Община Кюстендил Росица Плачкова. Бенефициент е Община Кюстендил, а това е най-големия проект, изпълняван на територията на общината, свързан с екологията и отпадъците, коментира Плачкова.

Стойността му е над 9,5 милиона лева, но е бил индексиран до над 11,5 милиона лева заради инфлацията, посочи Плачкова.

От Европейският фонд за регионално развитие са отпуснати 6,5 милиона лв.; националното съфинансиране е в размер на 1,1 млн. лв., а собственият принос – 1,9 милиона лева.

Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, генерирани в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, а сред специфичните цели са осигуряване на предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци; рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, събрани разделно.

Инсталацията за предварително третиране на неопасните отпадъци е разположена в производствено хале с площ 1200 кв. м. Към инсталацията са изградени и три склада. След като материалът постъпи в сградата, ще бъде натоварен в бункер, от който преминава през машина за разкъсване на торби, след която материалът тръгва по гумена транспортна лента към първата станция.

В нея ръчно ще бъдат отделяни нерециклируеми отпадъци, оползотворими за енергия, както и други неподлежащи на повторна преработка материали. След първата станция отпадъците ще попадат в сито, което отделя фракция с размер под 50 мм. Подситовата фракция ще бъде отправена към магнитен сепаратор за получаването на нестандартен компост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене