Гражданин се опита да попречи на церемонията по откриването на почетно консулство на Сърбия в Благоевград

Въпреки очакваното напрежение около откриването на почетно консулство на Република Сърбия в Благоевград, официалната церемония премина без съществени проблеми.

Един единствен гражданин направи опит да попречи на церемонията, но бързата намеса на службите, обезпечаващи сигурността по време на събитието, предотврати ескалация на напрежението. Възрастният мъж държеше в ръцете си плакат, на който пишеше:

„Провокация! 19 май 1934 г. – ЧЕРЕН ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ! ПРОСРЪБСКИ ПРЕВРА! Радев, защо в Благоевград?“.

Мъжът бе изведен от периметъра на церемонията, която без да се налага да бъде прекъсвана, премина по предварително определения сценарии.

На събитието присъстваха кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, негово високопревъзходителство доц. д-р Жельо Йович, посланик на Република Сърбия, почетния консул Митко Солаков, който ще ръководи консулството в Благоевград, представители на външните министерства на България и Сърбия, общински служители, общински съветници, граждани и общественици.

Преди началото на церемонията по откриването на консулството председателят на Общинското ръководство на ВМРО – Благоевград Вангел Тодоров взе участие в извънредно заседание на местния парламент, свикано във връзка с неотложни за разглеждане точки, касаещи развитието на Благоевград и най – вече изграждането на Индустриална зона. Тодоров бе включен в заседанието с изказване извън дневния ред, по време на което той изрази несъгласието на организацията, която ръководи за откриване на подобно консулство и определи случващото се като провокация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене