Евгени Еков вади на бял свят снимки с костите на Гоце

На 4-май се навършват 120 години от смъртта на Гоце Делчев, водачът на Вътрешната македоно-одринска организация. В Държавния архив разговаряме с експерта г-н Евгени Еков, който е направил уникални открития в връзка с гибелта на водача на ВМРО.

Можете ли да ни разкажете малко повече за Вашата находка?

-Става дума за уникални негативи, които съдържат снимки от пренасянето на костите на Гоце Делчев от София до Скопие на 7-8 октомври 1946 г. По стечение на обстоятелствата в течение на 77 години тези негативи са останали във архивите без да бъдат показвани поради предполагам гузната съвест на управляващите България първите 45 години и нехайството на следващите до 77. Тези негативи бяха открити при обработката на поредния опис от фонда на българска фотография и са общо 52 кадъра. До сега за отбелязването или за  представянето на това събитие се използваха две снимки от вестници и спомените на участниците. Апропо, тези участници също ще бъдат показвани в своето „величие“ в течение на разговора ни, както от българска, така и от югославска страна. Но мисля, че с това, което успяхме да намерим, ние поставяме нова страница в Гоцеделчевската история и по този начин спокойно можем да поставим на позорния стълб на предателството участниците в този предателски акт.

Г-н Еков тези 52 кадъра фактически разказват една история и ,както Вие казахте, правилно не на предаването, а на предателството на костите на Гоце Делчев. Можете ли да ни ги представите тези кадри от самото начало, да покажем какво се е случило?

-Ще започна с една уникална снимка, която за първи път ще бъде показана. Става дума за костите на Апостола. До сега такъв кадър няма. Те са заснети след като е отворен саркофага, в който са съхранявани от 1923 г. до 1946 г. Това са черепа на Гоце Делчев, костите от краката и кости от ръцете.

Самите кости имат дълга и тъжна история. След убийството в село Баница, Гоце Делчев заедно с другия войвода – Димитър Гущанов, са погребани в двора на църквата в селото. През 1906 г. Михаил Чеков изважда част от костите от скелета на Гоце Делчев, тъй като торса не се е бил разложил. И фактически след дълго митарстване тези кости пристигат в София след Първата световна, в Пловдив. И през 1923 г. са предадени за съхранение на Илинденската организация, обединяващи ветерани в освободителните борби на българите в Македония и Одринско. Пренесени са в нов саркофаг, този който се вижда на снимката. Този саркофаг е направен по-поръчение на властите в Скопие за 21 дни преди пренасянето на мощите на Апостола от известния дърворезбар от Дебърската школа Настя Мирчевски, както вече е бил прекръстен. И фактически това е саркофага, в който костите се намират и до днес във каменния притвор в двора на църквата „Св. Спас“ в Скопие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене