Ловджии от Гайтаниново ремонтираха параклиса „Св. Петър“

С водосвет и курбан в Гайтаниново отпразнуваха успешния финал на едно благородно дело, инициирано от местната ловна дружинка. Резултатът от всеобщите усилия освети и благослови енорийският свещеник отец Мартин, а за вкусната гозба се погрижиха баба Мара Панева, баба Мара Мурджева, Таня Духова и Ваня Халилова.

Предисторията на това събитие е следната. Ловджиите от Гайтаниново имали слука да отстрелят два глигана в местността „Свети Петър“. Затова решили да посетят и малкия параклис в местността и да запалят свещ. Останали поразени от състоянието на параклиса и веднага съставили списък на дейностите по неотложния ремонт.

Богоугодното дело е подкрепено финансово както от местните жители, така и пожелали анонимност бизнесмени от Гоце Делчев и София. С доброволен труд се включили близо 40 души. На помощ на колегите авджии се притекли и ловците от дружинката на с.Лъки. Ремонтът отнел около 40 дни, но сега всички се радват на новия покрив и освежената вътрешна уредба на малкия храм.

Най-старият ловджия – Динчо Вълков, е поръчал нова икона на Св. Петър и Павел, която ще бъде поставена точно на входа на параклиса, разказа Костадин Халилов, един от членовете на ловната дружинка на Гайтаниново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене