Мая Манолова, ЛЕВИЦАТА!: Като в мафиотски трилър сме, трябва спешен избор на нови членове на ВСС

ЛЕВИЦАТА! поиска оставката на главния прокурори заместниците му

С призив за оставката, както на Иван Гешев,така и на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и заместниците на главния прокуроризлязоха от коалиция Левицата!. Според Татяна Дончева те не разполагат скапацитет да овладеят системата, а до сегашната кризисна ситуация се е стигналослед грубо кадруване на ГЕРБ и ДПС в системата.

По време на брифинг на новото ляво обединениепо темата Мая Манолова заяви, че е ключово важно да бъде попълненапарламентарната квота във ВСС и инспектората на ВСС. Тя предупреди, че акоизборът на членове на ВСС се проведе, както и досегашните, е ясно, че резултатътще е същият. Затова от Левицата! предлагат предложенията за членове на ВСС дабъдат направени от авторитетите в правото, академичната общност, съсловнитеорганизации, правозащитници. Те призоваха да се отвори парламентът, правнатакомисия именно за тези авторитети и те да предложат новите членове на ВСС. Адепутатите в спешен порядък да осигурят мнозинство, което да избере тезичленове и да спрат да лъжат избирателите си.

„През последните дни сме като в мафиотскитрилър. Две групировки се бият помежду си по заповед на партийни вождове. Всепо-ясно е от всеки друг път, че партийни централи ръководят, кадруват,управляват цялата съдебна система.

Кризата от прокуратурата преминава и в другитеинституции. Става ясно, че институциите и държавата се нуждаят не просто отизчегъртване, а от тонове белина, които да почистят институциите.“ – бешекатегорична Мая Манолова.

Според нея на този фон заявките на ППДБ, че щетърсят мнозинство за промени в конституцията, са фантасмагории. Те не могат дасъберат мнозинство за правителство, какво остава за адекватни и смисленипромени в Конституцията и съдебна реформа – смятат от Левицата!.

Мая Манолова предупреди, че допредипресконференцията на Гешев няколко в партии в парламента са били постигналидоговорка и ако не е това изявление, сега „щяхме да имаме хартиената коалицияили коалицията Магнитски в едно правителство, което да бетонира пътя на мафиятав държавата. Слава Богу, това не се случи.“ – заяви Манолова.

По думите ѝ сега е критично важно това Народносъбрание да оправдае съществуването си и да опита да изтрие позора от първиямесец бездействие. Според Манолова партиите нямат нито способността, нитожеланието да направят правителство. Напротив- страх ги е.

При положение, че няма да има правителствоспоред Левицата! най-важните задачи, които парламентът не може да отлага саизборът на членове на ВСС, приемането на бюджет и най-неотложните закони отПлана за възстановяване и устойчивост. Мая Манолова посочи, че и тази седмицасамо една комисия е включила в заседанието си разглеждането на бюджета – тазиза българите в чужбина,

Румен Петков разкритикува как парламентът щеправи реформи и ще приема промени в конституцията с неопитен човек начело направната комисия като Стою Стоев. Той посочи, че след „Наско – културата“ в министерството,сега ще имаме „Стою – правото“ в Народното събрание. Петков иронично предложипод надписа „Съединението прави силата“ на фасадата на парламента да се запише„Стою прави правото“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене