Ани Александрова: Предвижда се двойно увеличаване на ТЕЛК комисиите

Предвижда се двойно увеличаване на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) – от 70 те ще станат над 150. Това съобщи при изслушването ѝ в парламента, поискано от ПГ на ГЕРБ-СДС, директорът на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) Ани Александрова.

Тя обясни, че е участвала в работна група за промяна в правилника за устройството и организацията на работата на органите на медицинската експертиза и регионалните картотеки на медицинската експертиза. Има няколко цели, подчерта Александрова, сред които е съкращаване на срока за произнасяне на органите на медицинската експертиза при оценката на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, респективно спазване на тримесечния законов срок от подаване на декларацията, съответно от обжалване. Това щяло да бъде постигнато именно с увеличаване броя на ТЕЛК, предаде БТА.

С промените в правилника ще се стигне и до съкращаване на срока за произнасяне чрез ограничаване възможността НЕЛК да отменя и връща експертните решения за ново разглеждане до един път – т.е. няма да има второ обжалване пред НЕЛК, а при постъпване на втора жалба трябва да се произнася по същество с окончателно решение, каза директорът на НЕЛК. Тя допълни и че равномерното разпределение на случаите между ТЕЛК в страната чрез информационната система, в която се обработва базата данни за лицата с увреждания, също ще допринесе за намаляване на забавянето в експертизата. Предвижда се премахване на клиничния преглед на лицата от ТЕЛК, той ще остане само за тези, които са в тежко здравословно състояние, лежащо болни на едно място и не могат да извършват необходимите изследвания и консултации. Цел е също и да се улеснят страните, които имат задължение да изпращат експертните решения на заинтересованите страни, чрез осигуряване на електронен начин за съобщаване на решенията на ТЕЛК и НЕЛК – нещо, което, по думите на Ани Александрова, до момента не е правено.

Сред задачите е и осигуряване на пълноценна и обективна оценка на работоспособността, вида и степента на увреждане въз основа на цялата налична информация за здравословното състояние на лицето и намаляване на случаите, при които ТЕЛК изисква допълнителни изследвания и консултации в хода на процедурите по експертизата.

Александрова акцентира и върху постигане на по-добра информираност и прозрачност чрез своевременното уведомяване на лицата за насрочената дата, на която ще се разглеждат документите от ТЕЛК.

Ани Александрова обърна внимание и на по-категорична ангажираност и отговорност на ТЕЛК да изпълнят дадените от НЕЛК указания за отстраняване на допуснати грешки и пропуски в решението на ТЕЛК, когато то е обжалвано чрез определяне на това задължение в обхвата и отговорностите на председателите на ТЕЛК. Намаляването на административната тежест, както за гражданите, оптимизиране работата на администрациите и организациите, и намаляване времето за предоставяне на административните услуги ще бъде постигнато чрез обмена на данни през системата за обмен на справочна и удостоверителна информация – RegiX, поддържана от Министерството на електронното управление, информира директорът на НЕЛК

Концептуалната промяна в модела на медицинската експертиза, заложена в националната здравна стратегия 2021-2030 г. и националните здравни програми, се изразява в изместване на акцента от оценяване на уврежданията към нивото на човешкото здраве и функциониране, представяйки възможността всеки човек да може да преживее определена степен на увреждане. Фокусът се измества от причината към ефекта, следвайки принципа на рехабилитация и интеграция и връщане на пазара на труда, обясни Ани Александрова. Подобен подход, по думите ѝ, предопределя необходимостта от намаляване на инвалидността посредством ранна и продължителна във времето рехабилитация и трудотерапия до максималното възможно ниво на възвърната работоспособност.

Пациентите с хронични заболявания и хората, които неформално се грижат за тях, се сблъскват с много трудности при достъпа до и оставане на работа, отчете още Александрова. Основните лостове за социалната интеграция на хората с увреждания са ТЕЛК с контролиращата функция на НЕЛК. За да се преодолеят проблемите, е необходимо перспективата за развитие на системата на експертизата, на работоспособността, да следва европейския принцип на рехабилитация, интеграция и връщане на пазара на труда вместо инвалидна пенсия, каза директорът на НЕЛК. Особено внимание, според нея, трябва да се отдели на преодоляване на стигматизацията и недопускане на дискриминация поради принадлежност към уязвими групи в процеса на предоставяне на здравни услуги.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене