Пуснаха сигнал до Гешев срещу Мария Габриел заради общинско жилище

Сигнал за конфликт на интереси до главния прокурор, свързан с номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел, внесе Сдружение „Дискусионен клуб за социална местна политика“. В сигнала се посочва, че Габриел е била наемател на общинско жилище в столицата по времето, когато е била евродепутат.

През 2010 г. Мария Габриел подписва договор с дъщерна фирма на общинското дружество „Столични имоти“. Така тя наема апартамент от 128 кв. м в квартал „Лозенец“, с месечен наем от 400 лв. През 2014 г. като общински съветник от БСП Николай Белалов пита в писмо кмета на Столичната община дали евродепутат наема общинско жилище. Официалният отговор от Йорданка Фандъкова е, че имотите на Столична община са във фондове със социални функции и некартотекирани граждани, в т.ч. и Мария Габриел, не ползват общинско жилище, предаде bgonair.

 

„За критериите беше обяснено, те са категоризират хората – самотни майки, възрастни хора, но отрече госпожа Габриел да ползва такова жилище. Това, което съм сигурен, е, че госпожа Фандъкова ме е излъгала“, коментира Николай Белалов.

Жителите в кооперацията знаят за общинските жилища, но не и кой точно живее в тях.

Когато започва разследване от медиите по случая, Мария Габриел отговаря, че е помолила за помощ, за да „стокира“ неща там.

„Когато Габриел обясни, тя каза, че много и е трябвало да стокира неща там. Това че има хора, които живеят в отвратителни условия и много им трябва жилище на поносима цена, за нея не е от значение. Точно тези, които разпродават жилищата, се оказва, че ползват именно такова жилище. Да не говорим за доходите. Тогава, като евродепутат, който е огромен, тя е решила там да си стокира нещата“, обясни Белалов. Формално въпросният апартамент не попада към така изброените категории „общински жилища“, но пък е в капитала на търговско дружество, което реално е собственост на Столичната община.

В позиция за Новините ON AIR от общината признават, че Мария Габриел е използвала общинско жилище.

„Мария Иванова Неделчева е била наемател на апартамент находящ се в гр. София, бул. „Никола Вапцаров“ 25, собственост на „Заводпроект“ ЕООД, съгласно сключен договор за наем от 01.10.2010 г. Наемната цена е определена съгласно експертна оценка на лицензиран оценител на пазарен принцип. Договорът е прекратен след подадено предизвестие на 11.04.2012 г.“, се посочва в отговор на общината.

От политическа партия ГЕРБ отказаха коментар по случая. Николай Белалов внесе сигнала в прокуратурата с надеждата, че последните събития около главния прокурор могат да предизвикат по-детайлно преглеждане на случая.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене