СЛЕД 20 Г. ЧЛЕНСТВО! Симитли напуска Сдружението на Югозападните общини

Община Симитли напусна Сдружението на Югозападните общини, което основа заедно с още 3 общини  през далечната 2000 г. Решението бе взето на последната сесия на общината и е на основание чл. 21, ал. 1, т. 15 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 13, ал. 1, т. 2 от устава на Сдружение на Югозападните общини /СЮЗО/. Съгласно него съветниците дават съгласие община Симитли да прекрати членството си в СЮЗО, считано от 01.04.2021 г. Датата на напускането е чак след 12 месеца заради въведеното от Устава на сдружението изискване уведомлението за решението за прекратяване да бъде направено не по-късно от 1 г. преди датата на напускане.

Със същото решение ОбС възлага на кмета Апостол Апостолов да предприеме необходимите правни и фактически действия, включително да го изпрати до Управителния съвет на сдружението.

Според Ап. Апостолов предложението е внесено от група общински съветници, а мотивът на вносителите бил кратък и ясен – общината няма никаква полза от членуването си в СЮЗО.

Човекът, който движи делата на сдружението – Любица Томова, се изненада от новината, че Симитли напуска, за което нямаше информация.

„Не е имало никакви индикации, че искат да излязат от сдружението, дори при учредяването първият председател бе тогавашният кмет на Симитли, не беше редно да научавам това от медиите, работили сме добре, според мен трябваше някой от съветниците или кметът първо да ме уведоми”, не скри удивлението си Томова.

Предположението й бе, че най-вероятно Симитли е притеснена от членския внос, който е 10 ст. годишно на член на общината, или около 1500 лв. годишно. Тя бе категорична, че това е първата община, която изразява желание да напусне – в самото начало имало подобно намерение от страна на община Самоков, но после се разминало.

„Тъй като това е прецедент, ще се обадя на Атанас Камбитов, който още е председател на СЮЗО, да решим какво следва оттук нататък”, каза Томова. Според нея бившият кмет на Благоевград още е легитимен председател, тъй като сдружението не е провеждало общо събрание от миналата година – планирало такова на 28 април т.г., но и то няма да се състои заради въведеното извънредно положение в страната.

Когато и да се проведе, събранието би било интересна смесица от бивши и настоящи кметове на общини в Югозападна България. Освен Камбитов в него още фигурират като членове бившите управници на Банско, Гърмен, Сандански и др. Наред с Белица, Гоце Делчев, Кресна, Петрич, Разлог, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово, Кочериново, Рила, Своге, Бобошево, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Сливница и Трекляно, общият брой на членовете на СЮЗО е 25 общини.

Не е ясно защо от октомври месец миналата година, когато бяха местните избори, до 13 март т.г., когато бе въведено извънредното положение, ръководството на сдружението не е направило дори едно заседание, но е факт, че в 7-членния му Управителен съвет още се водят както Ат. Камбитов, така и Кирил Котев и Минка Капитанова – бивши кметове съответно на Сандански и Гърмен.

Според сайта на СЮЗО сдружението е създадено, за да съдейства за силно местно самоуправление и активно гражданско участие в местната власт. Дейностите му са главно свързани с осъществяване на контакти с различни институции и организации, организиране на семинари, „имплементиране на разработените мрежи за социално предприемачество, общински съвети, експерти по програми и проекти и учители в средните училища”, и участие в проекти.

Любица Томова призна, че основната дейност всъщност били проектите – за 20 г. сдружението е реализирало 30 такива в различни области на социално-икономическия живот, като по-голямата част от тях са трансгранични и транснационални. Факт е обаче, че през последните 2-3 г. и проектите са се стопили до минимум. И всички си приличат – става въпрос за изключително много пари и изключително малко хора, които евентуално са имали полза от тях.

През 2018 г. по българо-гръцки проект „Дейности за подпомагане и подкрепа на социалното предприемачество на местно ниво” с бюджет 540 833,90 евро СЮЗО е открило Център за развитие на социални предприятия в Благоевград, в който 20 безработни младежи са били включени в менторска програма за развитие на предприемачески умения.

Това е предпоследният проект на СЮЗО. В последния пък сдружението е било партньор на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев в проект за  подобряване на достъпа на заетост и качество на работните места. Срещу 129 508,50 лв. безвъзмездна финансова помощ 58 души от 10 общини са получили ценни напътствия как да повишат предприемаческите компетентности, знания и умения за стартиране на реален и жизнеспособен бизнес. Парите са изхарчени за 10 обучения по предприемачество и бизнес планиране, а поставената скромна цел е била 25% от обучените, т.е. 14 души, да си намерят работа.

Това всъщност са и любимите проекти на СЮЗО, в които срещу много пари се цели осигуряване на трудова заетост на няколко души. По друг предишен  проект например за 285 990,12 лева СЮЗО е създало социално предприятие за предоставяне на услуги за интернет бизнеси, като е осигурило временна заетост на 2-ма души с увреждания, 8 продължително безработни лица и 10 младежи.

Единственият проект с практическа полза за повече граждани са спечелените през 2019 г. и раздадени на 400 домакинства в цяла Югозападна България компостери за домашна употреба. При единична цена от 80 лв. за компостер, с каквито обяви е пълен интернет, едва ли обаче 17-те общини, които са си ги разпределили, са успели да оправдаят дори и минимална част от 10-те стотинки на човек членски внос, плащан през годините.

С решението си да напусне СЮЗО Симитли се оказа първата община, преценила, че хвърля на вятъра грешни пари, срещу които не получава нищо в замяна. Има обаче и други, които са много доволни от участието си в сдружението. Една от тях е бившата кметица на Гърмен Минка Капитанова, която призна, че взела един от компостерите и още го ползва в дома си.

„Още докато бях заместник-кмет, имаше много добри проекти – спомни си Капитанова. – Един от тях беше за жените кметове в ЕС, по него ние ходехме на посещение на колежки в Европа, а после и у нас дойдоха кметици от Италия, Албания, Испания, Хърватия. Участвах пак като заместник-кмет и в 2 проекта, по които в Лондон видяхме как се организират социални предприятия за безработни. Беше много полезно”./струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене