ПРОЕКТ „ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА“ В ДЕБРЕН

През настоящата учебна година Обединено училище“Св.Климент Охридски“-с. Дебрен
е одобрено за участие по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“. Дейностите, които развиват в училището, са свързани с работата на училищната библиотека като културно-образователна среда, развитие на активността, творчеството и любознателността на учениците, възпитание в любов към книгите, местните традиции и фолклора и родния край. Всичко това намери изражение в прекрасно организирано мероприятие от г-жа Рамзие Комарова и г-жа Атидже Топчиева.

Гости на изявата бяха г-н Ибраим Бизьоков- човекът-история на дебренското читалище „Отец Паисий – 1928“ и г-н Константин Пашкулев – дългогодишен учител в училището, поет и писател, посветил се на любовта към литературата и автор на 20 книги. който разказа за своята любов към книгите и за великата магия на творческия процес.

Г-н Бизьоков разказа на децата за своята 60-годишна дейност в читалището, за изявите на дебренските самодейци по сцените в страната и чужбина, за онези над 400 песни, които знае и ще помни винаги. Изпя автентична дебренска жътварска песен, която силно развълнува публиката и бе ваъзнаградена с бурни аплодисменти. Г-жа Топчиева беше в основата на прекрасното мероприятие. Тя представи презентация на тема „Моят роден край“ и своята книга , посветена на фолклора в Дебрен, изпълнена с песни, обичаи и предания от родното село. Освен това, нейните второкласници ни представиха новите си носии, изпяха стари дебренски песни, играха дебренски хора и получиха заслужени аплодисменти от присъстващите ученици от началния курс, които се присъединиха към последното хоро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене