Министър Павлова: Магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле е „ябълката на раздора“

„Ябълката на раздора“, така министър Лиляна Павлова определи най-трудният за изграждане участък от автомагистрала „Струма“ – този през Кресненското дефиле.

Днес тя направи първа копка на Лот 3.3 от аутобана в участъка от Кресна до Сандански.

„За трасето през Кресненското дефиле са необходими компромиси и желание за намиране на решение за всички. Нашите усилия са да намерим най-доброто решение за трасето през дефилета. До края на тази седмица сме си поставили амциозната задача инж. Лазаров, като председателстващ комитета, в широк кръг с екологични и други организации да се обсъди и утвърди самото задание за оценката за въздействието върху околната среда при четирите възможни варианта за трасето”, каза министър Павлова.

За нея най-удачен е вариантът с разделянето на движението. От Благоевград за Сандански да се ползва съществуващият път еднопосочно, а в обратна посока – през Стара Кресна и връзка при Симитли.

„Да се обединим около един вариант, по който да започнем работа. Всички еколози и геолози да направят необходимото проучване, за да имаме един разработен вариант до края на годината. Той да мине обществено обсъждане тук, в района, с гражданите, с всички заинтересовани организации, защото това е в интерес на всички българи, на всички пътуващи в този регион и на живеещите тук. Защото намирането на компромисното  решение ще ни даде възможност 2017 г. поетапно да започнем и отчуждаването, и избора на изпълнител и да стартираме изграждането на този най-тежък оставащ 20-километров участък през Кресненското дефиле”, каза още тя.

Павлова подчерта, че за останалите участъци има избрани изпълнители. Но този в дефилето е най-критичен и финансирането за него от европейския съюз е до 2020 г. „Но рискът да го загубим, ако не намерим решение, е много голям. Нещо, което не можем и не трябва да позволим. Самото строителство в дефилето може да приключи до 2022 г., но ако нямаме решение, изпълнител до 2018 г., то това няма как да се случи. Работим заедно с всички екологични организации, много организации, много мнения и предложения се изказват, утре е поредното заседание с тях. За съжаление има и много крайни варианти – от типа да затворим изцяло пътя през дефилето, и да се търси далечен обход за преминавне, което е трудно постижимо. Надявам се, вярвам и благодаря на всички екологични организации, че работят с нас и търсим варианти. Оптимист съм, че ако всички сме добронамерени, ще намерим най-доброто решение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене