Строежът на пътния възел „Кресна“ не определя трасето на магистрала „Струма“ край града, каза министър Иван Шишков

Довършването на пътния възел „Кресна“ прави строежа на магистрала „Струма“ необратим, каза пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в Кресна. Близо до града той даде началото на доизграждането на пътния възел и връзките към него, част от лот 3.2 на магистрала „Струма“.

Министърът заяви на протестиращи от Кресна, че пътният възел не предопределя кое от вероятните три трасета на магистралата в участъка ще бъде избрано. По думите му решение за трасето може да бъде взето до няколко месеца и до няколко години магистралата да е завършена.

Днес правим една много малка стъпка за решението на голям проблем, който в годините назад не беше решен. Това е последната част от магистрала „Струма“, която да може гарантира цялостна свързаност не само на регионите, но и на България с Гърция и да гарантира, че нашите граждани ще се движат по-безопасно, каза министърът.

Разчитаме на строителя, разчитаме и на хората, защото се знае колко души загубиха живота си в това дефиле, каза още министърът. Не знам защо хората протестират против строежа. Този пътен възел е важен, защото без него можеше да загубим години и да се върнем на изходни позиции за магистралата, посочи той. Трасето на магистралата ще бъде избрано според екологичното законодателство и това е основният критерий. Не можем да чакаме повече, заяви Шишков.

Трафикът, който сега минава през Кресна, ще бъде преместен, който и от трите варианта да се избере. Ако не направим този участък, връщаме процедурата назад и ТИР-овете ще минават още поне две години през града, каза министърът и допълни, че целият български народ чака да бъде изградена тази магистрала.

В проекта е предвидено да има паркинг до Кресна, за да може да има търговия край трасето на магистралата, каза министърът. Според него част от ресторантите в дефилето са незаконни. Убеден съм, че 80 процента от тях са незаконни, каза Иван Шишков. Искаме да направим така, че не определен ресторант да решава къде да минава трасето на магистралата, а това да се решава според екологичните критерии, посочи още министърът.

Щом искаме държавата да спазва закона, така ще искаме и всички граждани да го спазват, заяви още Шишков.

Представител на строителите от консорциум „АМ Струма – 3.2.2“ изрази пред журналисти днес увереност за изпълнение на проекта безаварийно, качествено и в срок.

„Протестът е, защото подробният устройствен план (ПУП), който е одобрен и по който се строи това кръгово кръстовище Кресна юг, в самото му заглавие фигурира обходен път и обходен път на Кресна. Изграждането на този обходен път на Кресна, който минава почти през целия град, в близост до училището, до къщите, е шест километра и е абсолютно излишен, ако се прави изцяло източният вариант“, обясни пред журналисти Георги Иванов, един от събралите се протестиращи граждани. Според него, ако се направи този обходен път от шест километра, това значи, че се реализира т. нар. вариант на магистралата през Кресненското дефиле – проект, срещу който цялата общественост в Кресна е против, каза Иванов.

След срещата си с протестиращите представители на Кресна и на неправителствени организации, състояла се на 11 май, министър Шишков заяви пред журналисти, че издаденото разрешение за строеж за пътния възел на магистрала „Струма“ не предрешава избора на трасе през Кресненското дефиле. Разрешението за строеж е издадено за близо 6 километра от съфинансирания с европейски средства общо 16,5-километров участък, за да може изпълнителят да започне работа, каза още министър Шишков.

Вчера жители на Кресна и екоактивисти отново излязоха на протест с искане автомагистрала „Струма“ да бъде изнесена източно от дефилето и града. На среща, проведена на 11 май с министъра на регионалното развитие и благоустройството, от страна на протестиращите е присъствал Светослав Петров, който каза пред репортер на БТА, че в рамките на разговора е посочено, че предстои да се довърши кръговото кръстовище при пътния възел „Кресна“ на магистралата, както и да се изгради обходен път на Кресна, за да се изведе трафикът. „Ние настояваме, че обходният път е никому нужен, ако и четирите платна (на магистрала „Струма“) са извън дефилето, източен вариант, тогава ще запазим и нивите, и лозята, и местата за отглеждане на животни. Това са шест километра излишен строеж“, каза още Петров. По думите му искането на жителите на града е магистралата в посока север-юг, както и в обратна посока, да бъде изградена източно от Кресна и извън Кресненското дефиле.

„С техния проект искат да ни оставят в изолация, никъде главният път Е-79 не се прекъсва от магистралата, той навсякъде стои като алтернатива“, посочи още Петров и допълни, че протестиращите не са против изграждането на магистралата, но искането е тя да се изгради по източния вариант. Според друг от протестиращите – Георги Иванов, изграждането на обходния път през Кресна е „стартиране строителството на този участък“, с което протестиращите не са съгласни.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене