В ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще се проведе конференция на тема „Културни контексти, политическо време, философски пространства на постмодерността“

На 17 и 18 май 2023 г. в Заседателната зала на Ректората ще се проведе интердисциплинарна конференция на тема „Културни контексти, политическо време, философски пространства на постмодерността“. Официалното откриване ще се състои на 17 май от 09:30 ч. Научният форум е част от събитията, посветени на 230-годишнината от рождението на патрона на Югозападния университет – Неофит Рилски.

Конференцията ще предложи поле за дискутиране и изследване в трите аспекта на съвременната пост-модерна ера: културните контексти и дебати, политическите измерения и обществени промени, философските рефлексии върху проекциите на съвременната цивилизация.
Научният форум се организира от катедра „Философски и политически науки“ към Философския факултет, катедрите „Национална сигурност и публична администрация“, „Международно право и международни отношения“ и „Връзки с обществеността“ към Правно-историческия факултет и катедрите „Културология“ и „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ към Факултета по изкуствата.

В рамките на конференцията ще бъде организиран кинолекториум на тема „Утопия, антиутопия, изход“, включващ прожекция с дискусия на дебютния игрален филм на Теодор Ушев „φ1.618“ и представяне на специализиран щанд с книги от поредицата „Библиотека „Амаркорд“ на издателство „Колибри“, посветени на киноизкуството. Кинолекториумът се организира със съдействието на Теодор Ушев, Жаклин Вагенщайн, международния литературен и кинофестивал „Синелибри“ и издателство „Колибри“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене